dimarts, 26 de juliol del 2005

Salvem els plataners de l'Aleixar

Un col·lectiu veïnal de l'Aleixar defensa la permanència d'uns plataners gairebé centenaris a l'entrada del poble

Les obres d'adequació de la carretera T-704, ja en execució, amenacen els arbres.

Un grup de veïns de l'Aleixar ha recollit més de 500 firmes contra la tala dels plataners que hi ha a la carretera T-704, just a l'entrada de la població, i les ha entregat als diversos grups parlamentaris. Aquesta actuació s'emmarca en un creixent moviment social que vol lluitar «per la salvaguarda del patrimoni i la identitat de poble de l'Aleixar», segons un dels portaveus del col·lectiu, Joan Rosselló. La tala d'arbres s'inclou en el projecte de millora de la carretera al pas pel poble.

Un ampli col·lectiu de veïns de l'Aleixar, que ja han començat els tràmits per constituir-se com a associació -s'anomenarà Terra Fèrtil-, fa setmanes que mantenen una lluita constant amb l'Ajuntament i la Generalitat per la possibilitat que es talin els plataners de vora la carretera que travessa la població. «Aquests arbres tenen una setantena d'anys -va dir un dels membres del col·lectiu, Joan Rosselló- i formen part del nostre patrimoni natural i històric, i per això no els volem perdre.» El projecte d'adequació de la carretera local T-704, que ha elaborat la Generalitat i que està en procés d'execució de la primera fase, preveu talar els arbres com una necessitat per poder eixamplar la via just a l'entrada de la població. «Els veïns no estem en contra de la millora de la carretera, al contrari, volem que la millorin, però caldria que salvaguardessin aquests plataners, que ja formen part de la nostra història.»

De moment, els veïns han recollit mig miler de firmes contra la tala dels arbres i ja les han entregat «al president del Parlament, als diversos grups parlamentaris i, fins i tot, a alguns consellers, com ara el de Medi Ambient, que ens va instar a parlar-ne amb el de Política Territorial». El col·lectiu critica l'actitud de l'Ajuntament: «Gairebé no hem obtingut cap resposta i, a més, ens diuen que és cosa de la Generalitat», va comentar un altre veí, Anton Maria Salvat. La pròxima acció que duran a terme és «una diada de conscienciació sobre el patrimoni».

N. ALBISUA.
L'Aleixar
·
Article publicat al diari El Punt Camp de Tarragona
del dimarts 26 de juliol de 2005
·