dimecres, 16 d’abril del 2008

Tala il·legal de l'Alzinar del Tibidabo

L'Ajuntament de Barcelona comença la tala de les alzines del Parc d'Atraccions del Tibidabo

Ahir dia 15 d'abril al matí l'Ajuntament de Barcelona va començar la tala de les alzines del Parc d'Atraccions del Tibidabo per instal·lar-hi una muntanya russa geganta que ha estat objecte de polèmica durant dos anys i ha tingut l'oposició de tota la ciutadania, les entitats ecologistes i la totalitat dels partits polítics de l'Ajuntament de Barcelona excepte el PSC i IU, que malgrat haver votat sempre a favor de la muntanya russa, es va abstenir en l'última votació de l'Ajuntament. Per a contemplar aquest trist esdeveniment l'Ajuntament, PATSA i BSM van convidar a un grup, seleccionat i reduït, de mitjans de comunicació.
L'Ajuntament insisteix que només es talaran 58 alzines, però la Plataforma SOS Tibidabo assegura que com a mínim seran unes 250 alzines. Només els 109 pilars de ciment armat de 3 tones cadascun, que són la base de la muntanya russa, arrasaran aquest mateix nombre d'alzines, a les que cal afegir unes 100 més que poden quedar mortalment danyades en les seves arrels i que moriran al poc temps. De les que l’Ajuntament diuen que seran trasplantades, els biòlegs diuen que és molt difícil que una alzina centenària sobrevisqui a un trasplantament.
Quan els veïns es van assabentar de l’inici d’aquesta tala van donar la veu d'alarma a les entitats ecologistes i cap a les quatre de la tarda una desena de persones es van concentrar a la Plaça del Tibidabo i van convocar a la resta de la premsa a la qual l'Ajuntament no havia avisat. La direcció del Parc no va deixat entrar a ningú a l'alzinar, ni veïns, ni mitjans de comunicació, i van tancar el parc abans d'hora. L'Agència EFE va poder fer fotos del començament de la tala des d'un domicili privat. El parc va estar vigilat durant tot el dia per molts vigilants privats, alguns d'ells amb gossos policia. Així mateix el temple del Tibidabo també va tancar les seves portes per a evitar que es fotografien les obres des dels pisos superiors.
Els Mossos d'Esquadra es van presentat al Parc d'Atraccions per a veure quants arbres s'havien talat. Els va atendre la directora del Parc Rosa Ortiz a la qual li van demanar els permisos corresponents. Van visitar l'alzinar i van poder comprovar que s’han talat dues alzines de gran grandària i una altra que s'han endut per a trasplantar a un viver de Cardedeu. Segons els operaris només la grua per a extreure l'alzina costa més de 2.000 euros.
A les 6 de la tarda va sortir del Parc d'Atraccions el biòleg que ha fet els informes per aprovar la tala de l'alzina. Informes que han estat rotundament rebatuts per dos informes del biòleg Josep Vigo, membre de l'Institut d'Estudis Catalans, els quals tenen el total suport de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona. Segons aquests informis i els 7 restants en poder de la Plataforma SOS Tibidabo i enviats com documentació annexa a les al·legacions a l'Ajuntament, aquest alzinar és un ecosistema únic en el vessant assolellat del cim del Tibidabo, catalogat en la Llista d'Habitats d'Interès Comunitari de la UE (HIC), i en la Llista Corrien de Catalunya com: Alzinars i carrascars catalano-occitans. El biòleg de l'ajuntament fou increpat per les persones concentrades al crit de mercenari i venut.
L'actriu Lloll Bertran i Celdoni Fonoll s'aproparen al Tibidabo a mostrar el seu suport al moviment en contra de la tala de l'alzinar. La Baronessa Thyssen s'ha posat en contacte amb l'Alcalde de Barcelona per a demanar-li que pari la tala de l'alzinar i fer-li saber que actuarà en conseqüència si segueix la tala indiscriminada, a més avisa que si convé s'encadenarà a un arbre.
La Plataforma SOS Tibidabo i Col·lectiu Agudells – Ecologistes en Acció Catalunya han interposat una denúncia Jutjat de Guàrdia i un altra a la Fiscalia contra el Regidor d’Urbanisme i contra l’Alcalde de Barcelona per tala il·legal i per un presumpte delicte contra la salut publica, danys, delicte ecològic i prevaricació, a conseqüència de la tala feta amb nocturnitat per eludir la pressió mediàtica i social que en els darrers dies s’ha anat enfortint a fi de tirar enrere aquest devastador projecte de la muntanya russa. Ja que es considera que l’Alcalde, el quart tinent d’alcalde i el regidor d’urbanisme, entre altres càrrecs públics, han actuat precipitadament amb un desviament de poder flagrant al prescindir de la normativa i procediment administratiu tenint en compte que el projecte no està definitivament aprovat ni és ferm.
· SOS Tibidabo ·
·

1 comentari:

Carles Sampietro Lara ha dit...

Hola Amics

Com experts en arbres, crec que això pot ser del vostre interés.

http://estamosenpeligro.blogspot.com/2008/04/rboles-famosos-el-circo-de-los-rboles.html

Ciao