dilluns, 23 de novembre del 2009

Els fruits de l'arbre prohibit

No eren pomes, eren figues!


Potser molts dels joves d'avui no ho saben, però abans la televisió no existia. Però no per això es deixaven d'explicar i representar històries fascinants, mitològiques i transcendents. Podien representar-se sobre pergamí, sobre fusta, sobre parets o esculpides en pedra. Els narradors d'històries d'altres èpoques utilitzaven aquestes representacions per il·lustrar els seus relats i deixar bocabadats petits i grans. Una cosa similar a la televisió, però més autèntic.
Per exemple en el claustre principal del Monestir de Santes Creus s'hi pot trobar un fris que representa la creació d'Adam i Eva, els nostres primers pares. Aquestes imatges tallades en pedra estaven originàriament pintades de colors (una mena de falles de València però en miniatura). Els pas del temps n'ha deteriorat la pintura i alguns vàndal d'idees fanàtiques o simplement per ignorància n'han malmès molts elements.
Doncs resulta que un equip de recerca de patrimoni.cat ha realitzat un descobriment transcendental; i tot gràcies a la tècnica de les gigafotos. Ho podem comprovar en detall estudiant les imatges. En la primera podem veure el fris de la dreta (situada en les columnes d'un un angle del claustre), s'hi representa la creació de l'home, del primer home, Adam. Tot seguit podem veure amb tota claredat com literalment s'extreu Eva, la primera dona, d'una costella d'Adam mentre aquest dormia. Ostres, que fort! FRIS primer.
Ells dos van viure feliços al paradís, anaven nus i no sabien lo que era la vergonya. Podien menjar tots els fruits de tots els arbres excepte d'un, l'arbre del coneixement del bé i del mal. Llavors si passem a la segona escena del FRIS segon veiem lo que va passar. Resulta que una serp malèvola va temptar-los a incomplir el compromís i van menjar de la fruita prohibida. I vet aquí que a l'instant van sentir vergonya i es van tapar les parts íntimes.

Aquest fet dramàtic ocasionà l'expulsió del paradís i l'inici de la història de tot plegat.
I ara ve el descobriment. Des de fa segles es pensava que l'arbre prohibit era una pomera, però si mirem amb detall l'arbre on hi ha la serp, i les fulles amb les que es tapen, és una figuera! i evidentment la fruita prohibida són les figues.
Això trastoca segles d'injust menyspreu cap una fruita tan noble i preuada com la poma, i en rescindeix ser l'objecte de la culpa original. Ara els nostres pagesos podran de nou mostrar sense vergonya tan sucosa meravella.
L'equip de patrimoni.cat seguirem investigant ja que ens han arribat notícies que a la catedral de Tarragona hi ha unes imatges que confirmarien aquest descobriment. :-)

Josep Giribet
· Article publicat a Projecte Panoràmiques el 7.02.2009
·

3 comentaris:

Manuel, esbama ha dit...

Mare de Déu senyor... una fiquera Ficus carica, i que dirà l'església de tot açò? Tants anys pensant en figues... i ara resulta que és la fruita prohibida.

Manuel, esbama ha dit...

Si t'enadones, entre les figueres i les figures humanes, hi ha un arbre, que no té les fulles com les dues figueres dels costats.

Adam i Eva avergonyits es tapen amb les fulles de la figuera, però el fruit és el de l'arbre del la saviesa, el que está al front d'Eva.

És una questió pràctica, les fulles de la fiquera són més grans que les de la pomera...

A algunes obres pictòriques s'utilitzen fulles de parra.

Anònim ha dit...

osti tu.. mira amb que he topat ...

www.jaumesatorras.com