Els arbres d’Alaró
Eucalyptus (I)
Els eucaliptus destaquen
perquè desprenen un aire inhòspit,
poc comprensiu.
Eucaliptus. Murray Bail. Ed.62.
He emprat el nom científic de l’arbre a l’hora d’encetar aquest capítol sobre l’eucaliptus, un arbre que gairebé tothom coneix a pesar de tenir un origen molt llunya, Austràlia i Malàisia. I si he utilitzat el nom científic, és a dir amb la y grega, ho he fet per poder-ne parlar bé... en aquest capítol. És ben senzill d’observar: si posau la paraula eucaliptus a un cercador d’Internet vos remetran, sobretot, a tota una informació relacionada amb l’explotació forestal d’aquest arbre, dels mètodes agressius d’ocupació i reforestació, de la seva implicació en els incendis forestals i la conseqüent degradació del sòl, del procés de desertització de grans àrees a nivell mundial i a la pobresa conseqüent on deriva la població humana afectada. I no és poca cosa. Si al contrari pitjam “cercar” a la paraula eucalyptus podrem acce- dir a pàgines mes relacionades amb la botànica, de l’arbre com a tal, de les seves 300 o més, espècies determi- nades, on podrem admirar belles fotografies i literatura relacionada, també de la seva ampla utilització en medicina.
Eucaliptus globulus de son Guitard.
Alaró podem mirar l’eucaliptus o arbre de la salut, amb la distància adequada i poder entendre més objectivament el que envolta aquest arbre exòtic. Si vos hi fixau arribant a Alaró per la carretera de Consell en podreu observar vora els petits xalets de Banyols i Son Penyaflor. Aquests són de plantació recent, és a dir d’una vintena d’anys enrere. N’hi ha però exemplars aïllats enormes i esponerosos com el de la font de sa Bastida, majestuós per la sort que ha tengut de créixer un tant assilvestrat vora l’antic hort. Potser és més conegut el de son Guitard del que encara es recorda la persona que el va sembrar, al voltant dels anys cinquanta. Ambdós són de l’espècie E. globulus. Qui sap la gent que s’hi ha acostat per collir-ne fulles per a fer infusions, útils per combatre les malalties de les vies respiratòries, bronquitis, constipats, grip, asma... segons el pare Bonafè a la flora de Mallorca, “mitja fulla per tassa fent-la bullir durant 1 minut, 2 o 3 tasses al dia; en més quantitat pot provocar gastroenteritis i altres dificultats. L’essència d’eucaliptus i l’eucaliptol s’administren en forma d’injeccions, pastilles, etc.” Es pot combinar amb altres herbes com la farigola o tem 50%, eucaliptus 25%, i ginebrons 25%. La paraula eucalyptus ve del grec, “ben” i “cobert”. Els brots germinatius estan coberts per un opercle que fa de tapa als òrgans reproductors fins que s’obren preparats la fertilització. L’eucaliptus és de la família de les mirtàcies, de segur que ens sona aquest nom, efectivament, està emparentat amb la nostra murta o murtera (Myrtus communis). Recordau-ne l’olor. Myrtus, nom greco-llatí de la murta, és derivat de myron, perfum.
Ramellet de murta tendra,
ja pots començar a florir,
a ta mare he de dir
es vespre si em vol per gendre.
Murtera (Myrtus communis)
A la biblioteca d’Alaró he tengut la sort de trobar un llibre, una novel·la, on l’eucaliptus n’és l’espinada principal. La frase d’encapçalament d’aquest article hi és extreta.. He de reconèixer que aquest llibre m’ha fet mirar l’eucaliptus d’una altra manera, és a dir m’hi he aproximat amb ganes de poder-lo conèixer millor, si no com amic sí com a explorador interessat i respectuós. No de bades vaig passar dos anys de la meva vida a Galícia entre eucaliptus, companyies pape- reres, incendis forestals, vivers i reforestacions gairebé monoespecífiques d’aquest arbre. El llibre dona nom a una espècie d’eucaliptus a cada capítol, i entre mig n’anomena moltes més. És, però, una novel·la d’amor molt original i moderna, encara que escrita a la manera de les velles rondalles: Un vidu enamorat dels eucaliptus que viu a Austràlia, amb la seva filla Ellen, coneguda per la seva bellesa a toga la regió, promet la mà d’aquesta a aquell que sigui capaç d’identificar i anomenar correctament totes les espècies d’eucaliptus que té plantades a la seva propietat...
"Tots i cadascun dels eucaliptus tenen les seves raons per ser interessants. Alguns suggereixen un món clarament femení (el melliodora, el Rosa de l’Oest, el pauciflora). L’E.maidenii ha donat un toc fotogènic a les estrelles de Hollywood. La caoba australiana és el tipus de fusta que encanta a tothom. ¿L’Eucalyptus camaldulensis? Nosaltres l’anomenem eucaliptus roig. Massa masculí, massa imperiosament masculí, cobert de berrugues ancestrals i de tumors, també. Pel que fa a l’eucaliptus del desert (E.papuana), hi ha qui manté amb un nus a la gola que és l’arbre més bonic de la terra, la qual cosa explicaria per què s’ha reproduït fins a la sacietat als nostres calendaris nacionals, segells i draps de cuina.”
Per visualitzar imatges d'un gran nombre d'espècies d'eucaliptus
Joan Vicenç Lillo i Colomar
Aplecs sobre l’eucaliptus. Alaró a 17 de febrer de 2006.
Eucaliptus nevat~
5 comentaris:
Que em podries dir el títol i editorial del llibre aquest que comentes? M'agradaria llegir-lo.
També voldria afegir que els eucaliptus, són uns dels arbres més alts que es conèixen, que arriben a assolir els cent metres d'altura i es va donar el cas d'un Eucalyptus regnans, a Tasmània, talat a mitjans del segle XIX que tenia una alçada de 132m. Tot un récord.
El títol, Eucaliptus de Murray Bail. Edicions 62. Pots estar segur que se'n pot parlar estona d'aquest arbre i en termes d'exageracions. Salut.
Gràcies, miraré de trobar-lo ;·)
Una curiositat Joan, no trobes que el significat de la paraula eucalyptus ( del grec “ben” i “cobert” ) es una mica contradictori amb el que s’ha dit sempre d’aquesta espècie, que és caracteritza per formar els boscos sense ombra.Salutacions
El significat es refereix a la protecció que dona l'arbre als seus organs reproductors i no a les condicions ecològiques dels seus boscos. A l'article en faig referència i pensava que havia quedat clar. Gràcies Pep pel teu comentari. Una abraçada. JV
Publica un comentari a l'entrada