dimecres, 21 de gener del 2009

Eucaliptus a Premià de Dalt

Actuació sobre un Eucaliptus globulus
al parc Felicià Xarrier de Premià de Dalt


Aquesta tasca es va dur a terme amb la finalitat de treure unes branques que estaven mortes o poc vives i eren d'una altura considerable, sent per això un problema pels veïns a l'arbre i en general a tothom que pogués passar per sota.


La operació es va dur a terme amb la tècnica de grimpa, ja que la plataforma elevadora del municipi no arriba més enllà dels dotze metres, i amb la dificultat afegida que a l'altra banda del mur rere l'arbre hi ha una teulada. Altra dificultat, aquesta no esperada fóra que temps abans per aquest arbre s'hi havia emparrat una buguenvíl·lea, i que aquesta en els seu dia deuria ser tallada, però no la van extreure, aleshores hi havia en l'arbre tota una estructura embolicada de branques seques de buguenvíl·lea plenes d'espines endurides que em va dificultar la tasca fins que vaig fer-me espai, doncs se m'enganxaven les cordes ... i la pell.


Una altra dificultat va ser que la part morta era la part superior de l'arbre i s'havia de respectar la part de sota, ja que era la part viva i vigorosa. Però és clar, quan hom fa una tala, neteja a mida que puja a l'arbre per que després les branques tallades en caure no s'enganxin a les de sota, però en aquest cas, tot el brancam de la part baixa s'havia de respectar i em va obligar a baixar unes quantes vegades a desenredar alguna branca que havia quedat penjada (les branques baixaven lligades), amb el conseqüent desgast físic.


Després d'unes quantes hores de feina l'eucaliptus llueix un port més baixet i arrodonit però amb una estructura més sana.






Guillem Nicolàs i Larruy
Arboricultor - jardiner
·

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Bona feina. Perque s'ha secat aquest cimal? asfixia radicular?
A la dreta se veuen talls grossos, tambe son perque s'havien secat? o una son "poda" anterior?

Pere Llofriu ha dit...

L'eucaliptus té un cicle d'arrancada de cavall i arribada d'ase. Els arbres de creixement ràpit també són de declivi ràpit, en consequència, de vida curta.

Guillem Nicolàs i Larruy ha dit...

Es veu que antigament havia estat coronat o podat. Hi tenia dues branques coronades com a columnes a la banda que dona al portal que es veu en la foto que un era completament seca i l'altre en procés de assecar-se.

Desconec per que s'assequen les branques d'eucaliptus d'aquesta manera, deu ser això que diu en Llofriu de l'arrencada de cavall i arribada d'ase. Però el fet és que s'assequen i per seguretat les hem de treure.

Anònim ha dit...

esta clar que s'havia de llevar. Pero hem crida l'atenció aquest fenomen que s'observa molt als eucaliptus de diferents edats i no sabia si era degut a la poda o un altre cosa. se veuen exemplar vells que estan perfectes i exemplars no tan vells que els hi passa aixo.

Anònim ha dit...

coi, el mes fàcil i menys perillós es fer-ho amb dos grues no? amb una es lliga i l'altre amb una cistella i amb l'home tallant, ni perill de caure l'home ni la branca i desbrossar a terra que es mes fàcil...

Anònim ha dit...

no es perillos, en tot cas implica riscs pero no es lo mateix es poden evitar utilitzant les tecniques adequades. Per altra banda es més económic que amb dues grues i pots arribar a parts de l'arbre que no arriba la cistella.

t.d