diumenge, 18 de gener del 2009

Aproximació al perquè de tot plegat.2

La xicaranda(na) i la boja del tercer


[nivell 4. L'autor ja ha publicat anteriorment una dotzena d'articles sobre el tema]

La xicaranda (Jacaranda mimosifolia) és un dels arbres més bells per al jardí mediterrani i, a més a més ben rústic. Té una característica especial que, al nostre país comparteix amb molt poques d’altres espècies portades també de Sud Amèrica: és pseudocaduc, això és que perd el fullam ben passat tot l’hivern, ja és pel mes de maig. Així té una floració pseudoprecoç, això és que la flor apareix abans de les fulles noves, aleshores, durant uns 15 dies aquest arbre es veu tot color lila i, a la matinada, fluorescent a contrallum: un espectacle francament recomanable, gairebé de sibarites, ja que com veim, el fenomen no és dóna de qualsevol manera, sinó que per a gaudir-lo cal esser al lloc adequat, al moment oportú i, entre nosaltres, molt millor si es tracta d’un bon exemplar amb sa capçada ben estesa. Tant és així que ara no puc oferir la foto corresponent ja que ara mateix som a l’equinocci d’aquest fenomen.

Amb tant d’avantatge és ben lògic que a aquest arbre el facin fer carrer, ja que, els arbres del carrer, són els que suporten el carrer, no cal donar-hi més voltes (allò de la compactació del subsòl serà un tema interessantíssim per als congressos, però ara i aquí no ens soluciona res). Per aquí a tot el que s’aguanta dret, i de vegades tort, el feim fer carrer, després ja veurem, o no, que cada un té un, o més, problemes que toquen els nassos, o els dallons, als humans, i aquí tenim un problema, o si no el creem, que per a això estem.

I el problema que hem creat amb la xicaranda no ve de la textura del subsòl precisament, sinó d’un suquet que es fa a l’aire, precisament al moment de la floració espectacular i de la nova foliació, aleshores es produeix una gutació natural, que és un suquet negre que, sobretot si cau a sobre d’un cotxe blanc, ja vos podeu imaginar com el deixa: una caca. Aquesta circumstància dura devers un mes, aleshores aquest mes... tenim un problema, o dos, perquè és qüestió de temps que en l’escena apareixi...

La boja del tercer... bono! quan veu que unes gotarrines negres s’han atrevit a embrutar el seu cotxe blanc que, a més a més havia aparcat tant bé (i el que li havia costat trobar un aparcament tant bo), no vegis com s’escridassa... s’esqueixa el vestit i entra al bar com si l’acabessin de violar, crida a tots els números de l’Ajuntament contant-los la seva vida, l’assemblea de veïns ha d’ajornar tots els punts de l’ordre del dia perquè, la boja del tercer crida doble que els altres i, el 60% dels 4 que hi han anat, si més no per a que es calli, li fan costat per demanar a l’Ajuntament que canviï els arbres per uns altres que no facin brutor, no tirin fulles, no tenguin arrels, no produeixin cap al·lèrgia, no molestin per passar per la voravia ni per aparcar, que no tapin la vista, que no molestin la furgoneta del del segon, que fa els 4 metres d’alt que marca el codi de circulació... i què més? a sí, i que no tengui bitxos.

Els de Parcs i Jardins de l’Ajuntament ja no saben si riure o plorar, tots els arbres que els fan fer carrer tenen bony o bua, als d’aquest departament mai no els han donat una ditada de mel, tot són problemes independentment d’espècies, carrers, cotxes, boges. D’altra banda els “tècnics” als que s’ha endossat la responsabilitat de tot allò són arquitectes o enginyers agrònoms especialitzats en bestiar i estan allà per fer feina fina de despatx, no per anar a cercar qui és Na Xicarandana aquesta. I com que tanmateix el gremi està desestructurat, i els responsables darrers dels problemes ciutadans són els polítics, facin el que facin, tothom remuga igual, i els que remuguen per aquí neutralitzen els que remuguen per allà... I qui dia passa, any empeny...

Els polítics, però són una altra cosa, tampoc no saben res de xicarandanes, però amb mitja dotzena de boges com la del tercer podrien perdre una grapada de vots que podrien fer molta falta a les pròximes eleccions, aleshores cal fer alguna cosa. A veure qui ho endevina?

Efectivament, tal dia apareix la brigada talla-branques i raca-rac-raca-rac, branques per avall a uns arbres que tenien una capçada (sub)perfecta... Que tindrà que veure una tallada de branques amb tot el que hem dit fins ara... Provem de demanar-ho...

- D’això... perdoni’m, que em podrien dir què esteu fent?
- Cómo dice?
- Que dic que què les passa a les branques que llevau?
- Perdone pero no le entiendo, es que sólo llevo catorce años en la isla esta y todavía no entiendo el dialecto mallorquín.
- Que qué coño hacéis con los árboles?
- ¡Ah! Esto es refaldado.
- Rafelquè?
- Refaldado, es porque así los árboles se suben más mejor.
- Ah!

...Amb la capçada reduïda a un terç, la pròxima floració serà paupèrrima i, com que a més a més enguany ha plogut, les taques de suquet quasi no s’han notat. La boja del tercer s’ha calmat. Les xicarandes ara tenen una nova (des)estructura antinatural, fràgil i grotesca, i moltes ferides per albergar tot paràsit i descomponedor que passi al vol, però ningú no se n’adona. Ara hi ha tranquil·litat... la gent del barri és venerable, noble i silenciosa, amb carrers... amb arbres que, de moment, no diuen res, què més voleu?



arbres normals



arbres apallissats




refaldado, diuen



Després d’un bon “refaldado” de vegades ve una bona ventada, i n’hi ha que es queden en bragues, o amb el cul a l'aire

Alguna ànima caritativa pensarà que ens estalviariem sofriment si deixavem les xicarandes als parcs i posavem una altra cosa als carrers... doncs no, és tot el contrari, segons deia Diario de Mallorca dia 15.11.08:
Los más de cien árboles que hay plantados en la calle Sant Vicenç de Paül serán sustituidos por otros a partir del próximo lunes ya que sufrieron daños en su estructura provocados por el temporal del año pasado. Las ramas quedaron dañadas y por este motivo han sido atacadas por hongos que las han deteriorado. Los 93 ejemplares de Acer negundo y 25 de Brachychiton dyscolor por otros 118 de jacarandas, que es una especie que permite un buen mantenimiento y se consolida bien, según señalan desde el servicio de mantenimiento de Parques y Jardines del área de infraestructuras del ayuntamiento de Palma.Este cambio supondrá una inversión de unos 53.000 euros y los trabajos se prolongarán durante unas tres semanas. En principio no está previsto que afecten a la circulación, aunque desaparecerán de forma provisional las plazas de estacionamiento que se encuentran en la zona en obras.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Lo del suquet podria ser la melassa produïda pels pugons. Com a poda de formació el refaldat pareix necessari a l'arbrat de carrer, aquestes xacarandes estan refaldades a 2,5 m., lo necessàri pel pas de camions (mira la foto), pel trànsit, comerços... La xacaranda és un bon arbre de carrer. No entenc la postura, critiques els veïnats, els tècnics, les xacarandes, les podes... perdona la meva ignorancia.

Joan Vicenç ha dit...

Jo sí que entenc en Pere. Fa uns mesos vaig visitar un país del nord d'Àfrica i davant una discoteca les palmeres eren de plàstic de colorins, ben guapes. Crec que seria la solució: canviar l'arbrat natural per un de plàstic. O respectar els arbres com el que són: arbres.