dijous, 11 de desembre del 2008

Genista acanthoclada


Una ginesta plena d'espines

El pare Bonafè diu al peu d'una foto de la seva Flora de Mallorca: "Se troba a petits redols per la Serra Nord. Dóna la impressió d'una planta que antigament abundava més i que poc a poc va desapareguent. És planta d'alta muntanya, fins a un milenar de metres" més endavant en parlar de la distribució: ..."damunt els Tossals fa una gran esplanada de varis kilòmetres hi ha una casa de neu, i en diuen el Colomer, està a un milenar de m. d'altura, tota ella n'està plena."


Si es refereix a que "està plena" d'aquesta ginesta, jo he de dir que no ho conec o que no ho he vist així. Vull dir que només en conec un redol al Coll dels Coloms i un altra redol molt més amunt de les cases de neu, poc abans d'albirar, des del nord, l'altra costat de la muntanya a migjorn.
En tot cas es confirmaria que és una planta en regressió.

Fa anys podia ser a causa del foc provocat per pastures, molt usat a tots els voltants de Tossals (no conec cap racó sense mascara). Avui no en sé quina seria la causa, sembla fràgil front l'erosió de la cabra, els pedrenys que la tapen o espenyen... Les seves pues indiquen que un temps es sabia defensar millor.


Avui li he fet aquestes fotos.
Salut.

2 comentaris:

Juan Bibiloni ha dit...

Aquesta planta em sembla que ara es coneix per Genista valdes-bermejoi i és endèmica de Mallorca. Jo només la conec del Jardí Botànic de Sóller.

Joan

Joan Vicenç ha dit...

Gràcies Joan per la teva informació, sempre valuosa. No és mala de trobar als llocs del Tossals Verds on indica Bonafè. Al Coll dels Coloms és suaran del camí i més amunt de les cases de neu, pujant al cim, també es pot trobar vora el caminoi.

Salut i Molts d'anys