divendres, 23 de novembre del 2007

Una mala explotacio forestal

Els vàndals destrossen els boscos del Solsonès

Els propietaris de boscos del Solsonès, i en particular dels voltants de Sant Llorenç de Morunys, estan destruint temeràriament els camins --alguns d'ells d'una antiguitat de centenars d'anys-- amb el consentiment dels serveis forestals i l'Administració i davant de la passivitat de veïns i turistes. Tot va començar amb la febre de l'explotació forestal i els mitjans mecànics utilitzats per la tecnologia actual per extreure'n la fusta. El problema és que avui en dia, al disposar de maquinària pesant, aprofiten els camins per obrir vies de quatre metres d'amplada; així destrossen la vegetació perquè els camions puguin arribar fins al punt final de recollida. Això és una barbaritat que degrada les muntanyes i obre la via a la invasió de motos i vehicles tot terreny en llocs que abans eren gairebé verges. A part de la destrucció del medi ambient, aquests nous vàndals han portat el soroll i la brutícia als boscos.
Quina llàstima que la prepotència d'aquests propietaris estigui produint pa per avui i fam per demà en una zona privilegiada com aquesta. Si bé la propietat és seva, la servitud de pas és de tothom i han de deixar les muntanyes heretades tal com les van trobar dels seus antecessors perquè les puguem disfrutar tots, caminant per dreceres entre els arbres i no per autopistes de terra amb tones de fusta inservible i seca a l'espera que algun dia es cremi definitivament tot. Estic d'acord que s'ha de treure benefici del bosc, però no a qualsevol preu i amb el consentiment de les administracions. Invito qualsevol persona, club o organització a denunciar en tots els mitjans aquesta agressió a la naturalesa.

Juan Dueñas Martín
Sant Boi de Llobregat
Cartes dels Lectors
· Carta publicada a El Periódico de Catalunya el 23.11.2007
·

2 comentaris:

ErrareHumanumEst ha dit...

No vull posicionar-me perquè no conec ben bé el cas,m'agrada que s'escrigui sobre això però crec que et falta documentació...

Boscos verges al Solsonès? Digui'm a on, realment no m'ho crec.

Llavors, si la zona és verge, que hi fan les pistes forestals?

Els únics camins i pistes forestals que es perden, són aquelles que no es cuiden i et puc assegurar, que jo m'en faig farts de veure cada dia pistes que es perden no perquè hi passin camions si no perquè no hi passa ni cristo i en 5 anys ja ni s'intueixen.

Maquinària pesant? Ara? jo crec que es continuen utilitzant les máquines de l'època d'en Franco,és més, les màquines més noves que he vist, eren menys pesants que les anteriors (Aquest cas, repeteixo, no el conec).

Saps com les vem heretar moltes de les muntanyes del Solsonès o només veus el que hi ha actualment? Moltes de les muntanyes del Solsonès les vem heretar ben pelades, el que passa que llavors les van abandonar (segurament de qualsevol manera).

Els camins que es perden, es perden perquè els propietaris ja no en volen saber res.

Jo m'uniria a la teva causa perquè el tema ho mereix, però cal dedicar més temps a coneixer aquests temes

ErrareHumanumEst ha dit...

La meva opinió és que segurament n'hi ha que no tenen escrupols i que ho fan d'una manera massiva i malament, el major problema del que comenta en Juan segurament és no interessar-se per l'impacte (fauna, vegetació, erosió...) que generarà cada activitat, i si s'interessen, haurien de mirar abans la conservació que no pas l'última pela (Dónat el poc rendiment del bosc, millor rebre subvenció i fer-ho mirant per la conservació, que no guanyar quatre duros més i deixar-ho tot perdut).

Us demano disculpes per haver-me ficat d'aquesta manera, només creia que en alguns aspectes no tenia la raó, però sobretot m'ha emprenyat perquè és ciclista i no veu que un ciclista també genera impacte al bosc, i cada vegada més.Començo a tenir els meus dubtes de si és pitjor un camió cada 40 anys per un camí forestal o 400 ciclistes cada any pel mateix, o pitjor, per dreceres com ell diu....