dijous, 17 de setembre del 2009

"...només quan el mon es prengui la fam seriosament".



La xifra de persones que passen fam supera, per primera vegada, els mil milions.



GARA

La fam continua implacable el seu camí i ahir es va conèixer que el nombre de persones críticament afamegades en el mon supera, per primera vegada en tota la seva història, l'estremidora xifra de 1.000 milions.

Enguany tenim més persones afamegades que mai”, lamentà ahir la directora del Programa Mundial d'Aliments (PMA), Josette Sheeran, qui, a més va fer peu en que “moltes persones es desperten (en el mon) i no compten ni amb una tassa de menjar”.

En una compareixença celebrada a Londres, xifrà la quantitat d'afamegats en 1.020 milions, i alertà que el flux de l'ajuda humanitària es troba, en aquests moments, en “un mínim històric”.



Dèficit pressupostari

Sheeran alertà que el PMA passa per un “greu dèficit pressupostari” per revertir la situació. Així, destacà que enguany l'organisme només ha rebut 2.600 milions de dòlars (1.779 milions d'euros) d'un total de 6.700 milions (4.585 milions d'euros) que havia pressupostat per el 2009.

Sobre el terreny, aquesta manca de fondos es tradueix en la retallada dels programes que s'estan desenvolupant a països com Guatemala, Kènia i Bangladesh.

El PMA també assenyalà la crisi financera. Per una part, explicà que aquest dèficit arriba en un moment “de gran vulnerabilitat”, ja que “milions de persones han estat copejades per la crisi financera global i la seva capacitat per a comprar aliments és limitada perquè els preus es mantenen alts”.

I per altra part, remarcà que amb “menys de l'u per cent” de les injeccions econòmiques que han fet els governs per alleugerir la crisi, es podria resoldre la calamitat de milions de persones que són víctimes de la fam.

La directora del PMA va fer una “crida urgent” al grup del Vuit (G-8) -els set països més industrialitzats i Rússia-, i al G-20 els països més rics i emergents- perquè adrecin un problema que requereix qualque cosa més que “solucions a llarg termini”.

Amb l'Assemblea General de l'ONU i la Cimera del G-20 a Pittsburgh a l'horitzó, els líders mundials tenen una oportunitat ideal per a posar la fam en el mapa”, explicà el PMA.

Malgrat les adversitats, Sheeran creu que “es pot derrotar la fam”, però només quan “el mon es prengui la fam seriosament”.