dimecres, 30 de setembre del 2009

Desequilibri estato-dinàmic

Arbres que cauen sense avisar ?

Les mèlies (Melia azedarach) del carrer Ricardo Ortega de Palma no són una excepció.
Després d’una poda que ha anat sempre destinada a fugir de les façanes, tenim uns arbres desequilibrats cap al centre del carrer. Els exemplars de més de 12 metres d’alt i de més de 50 centímetres de diàmetre s’alcen en un equilibri dinàmic a dins garengoles de 60 per 60 centímetres. Afegiu-li les podridures internes. És mal de creure com amb tan poca arrel i un espai tan reduït, han pogut desenvolupar aquest brancam.
Fa 2 dies 3 de les mèlies caigueren sobre el carrer, una d’elles sobre un cotxe sortosament desocupat en el moment dels fets.
El futur d’aquests arbres d’aquest carrer està més que cantat, l’eliminació. I si l’ajuntament no elimina aquests disbarats d’arbre productes de la mala elecció i de la mala poda, potser haurem de plànyer alguna desgràcia. Els arbres no tenen cap culpa, cauen perquè no els deixen mantenir-se drets en condicions dignes.
Si es duu a terme l’eliminació anam a l’arboricidi, però quan va començar aquest arboricidi?
on és el pa d'arrels??
i amb aquesta espasa envestiràs al tronc de 60?
No és la cadena més tensada que hagi vist mai...
Si la motoserra s'enganxa, feim palanca...i tu estires
Tallar més amunt que les pròpies espatlles no és gens segur...

Rafel Mas, Búger 30 de setembre de 2009
fotos: R.Mas

2 comentaris:

Sílvia Tarragó Castrillón ha dit...

Això és cosa de les Dríades :)

Thomas Debionne ha dit...

Segur que molts arbres sans pagaran car aquest incident. L'any passat van caure bastants pins a el Toro (Calvia) després d'una tempesta, la por va fer que els propietaris podassin els seus pins de forma exagerada i algunes empreses oportunistes van aprofitar. el resultat ha estat impressionant, em fan mal els ulls cada vegada que passo per allà.
el més graciós és que havia més pins podats en terra que pins no podats...