dilluns, 20 d’abril del 2009

Cecidis vermells als coscolls



M'han enviat aquestes fotos i m'han demanat si havia observat aquestes agalles i si sabia qui i què les provocava. No record haver-les vistes mai, de coscolls pel meu territori no n'hi ha gaire. A Mallorca es localitzen entre Establiments, Puigpunyent i Esporles, si no vaig errat. Bé el cas és que vos sol·licito ajuda per treure'n l'entrellat. Gràcies.



Fotos: F. Lillo

3 comentaris:

Pere Llofriu ha dit...

Quercus coccifera pareix esser el lloctinent de l'alzina a Eivissa. Es tracta d'un arbust quasi sempre barrejat entre d'altres, pel que sempre queda en un segon plànol. A Mallorca té una presència raríssima. Abunda, i molt relativament i només a redols, a la part oriental de la serra de na Burguesa, entre la carr. del coll de sa Creu i la de Puigpunyent. A part és escadussera en alguns redols (coll Andritxol...)

A Catalunya li diuen garric, d'on procedeix garriga, que és el nom amb el que a les illes anomenam la màquia (estic parlant de memòria límit, podeu rectificar).

Coccifera, em sembla que vol dir "portadora de coccos" que són precisament aquestes agalles que antígament s'usaren per al color "coccinea", més conegut com a escarlata o carmesí.

Juan Bibiloni ha dit...

Aquestes agalles son provocades per l´insecte Plagiotrochus quercusilicis, semblant a una petita avespeta.

Unknown ha dit...

Moltes gràcies a tots dos, seguiré investigant, ara amb l'avantatge de les vostres dades. Salut