dijous, 26 de febrer del 2009

L'insostenible Parc Central del Poblenou

Manteniment del verd en el Parc Central

La secció sindical de Parcs i Jardins de la CGT ha elaborat un interessant informe sobre l’estructura vegetal d’aquest Parc. Segons aquest estudi, Jean Nouvell, en funció de l’escenografia que vol crear en el Parc obliga a les plantes i als arbres a un creixement totalment artificiós molt lluny de les regles, tècniques i metodologies acceptades per la jardineria.
Estructures metàl·liques que obliguen a un creixement vegetal molt forçat, plantes trepadores que escanyen als arbres, densitat d’arbòria i d’estructures sense l’espai vital pel seu correcte desenvolupament, tria d’espècies no adequades, etc. Les conseqüència són que “l’embolicament d'espècies, l'obligatorietat de podes contínues i la contenció del vigor natural de les plantes, l'ús d'espècies sensibles amb necessitats hídriques altes etc, creen un brou de cultiu per malalties i plagues amb la coneguda necessitat de realitzar tractaments fitosanitaris”. Actualment ja es poden observar fongs, insectes i algun que altre arbre mort.
De tot es pot desprendre de que estem davant d’un Parc molt poc sostenible, sent un “trist reflex d'un sistema caduc d'antropocentrisme”. El recinte requereix d’un manteniment continuo molt difícil d’assumir, amb una poda continuada que a voltes necessita de plataformes elevadores. Ens preguntem si d’aquí uns mesos quan el manteniment del parc passi a dependre de l’Ajuntament, aquest estarà a l’alçada de les circumstàncies.
Aquest treball va ser presentat el passat dia 19, en un acte sobre el Parc en el que hi van participar en Josep Maria Muntaner, Catedràtic d’Arquitectura i Joan Maria Soler membre de l’Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou.
· Document en pdf 829 Kb · Document en Power_point 4768 Kb ·
· Article publicat a El Poblenou i a Males herbes
·

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt bé companys, una presentació molt acurada de tot... Gràcies de part meva i de la Secció Sindical de CGT a Parcs i Jardins.

Anònim ha dit...

El Torras ja ho deia:
http://amicsarbres.blogspot.com/2008/04/el-nyap-del-parc-central.html

Són una colla d'ineptes amb patent de cors que s'han ventilat 24 milions d'euros.
Si això ha passat amb la complicitat de Parcs i Jardins com a organisme tècnic de l'ajuntament de Barcelona, què passarà a partir d'ara, que aquest ha sigut absorbit per Medi Ambient.

Francesc Mas i Castanyer ha dit...

Hola Natàlia,
Moltes gràcies a tu i a tots vosaltres per aquest bon treball que heu fet sobre la jardineria del parc central del poble nou i per aquest debat que vàreu organitzar.