dimarts, 3 de febrer del 2009

Retirats més de 700 arbres caiguts

Medi Ambient i Habitatge ha retirat més de 700 arbres caiguts per la ventada en actuacions d’urgència

Les actuacions s’han fet especialment per garantir els accessos a serveis bàsics i per al restabliment dels camins forestals principals

El Departament de Medi Ambient i Habitatge continua els treballs per restablir els desperfectes forestals ocasionats per les fortes ventades del cap de setmana. Les sis brigades que estan treballant des de dilluns en diferents municipis del Baix Llobregat i el Vallès Occidental han retirat 737 arbres de camins o zones d’actuació forestal. A banda dels treballs forestals d’urgència, s’està acabant de fer la valoració definitiva que servirà per poder determinar quines són les zones més afectades i les actuacions que si han de realitzar.
El Departament de Medi Ambient i Habitatge ha actuat prioritzant els treballs en zones forestals, especialment en els accessos a serveis bàsics (dipòsits, línies elèctriques, vials d’evacuació) i en el restabliment dels camins forestals principals. Concretament, les brigades han obert l’accés a 41.5 quilòmetres de vies o camins dels 7 municipis en què ha actuat des d’aquest dilluns.
Les brigades del Departament de Medi Ambient i Habitatge ja han acabat els treballs als municipis de Begues, La Palma de Cervelló i Pallejà. Avui es donaran per finalitzades les tasques forestals d’urgència a Corbera de Llobregat i Santa Coloma de Cervelló i demà, dijous, les brigades es concentraran a Cervelló i Sant Cugat del Vallès. També, entre demà i divendres, les brigades es desplaçaran a municipis de l’Alt Penedès i l’Anoia. D’aquestes sis brigades del Departament de Medi Ambient i Habitatge, dos són de Grups Especials de Prevenció d’Incendis (GEPIF), tres estan formades amb personal de Centre d’Inicitives per la Reinserció (CIRE) i una està adscrita a l’àrea de Medi Natural. Durant la realització dels treballs, els tècnics del Departament s’han comunicat de forma continua amb responsables de cada ajuntament per tal de valorar noves incidències d’urgència i comunicar la situació dels treballs realitzats.
També des del Departament s’està acabant d’enllestir la valoració definitiva de les zones forestals més afectades a tot Catalunya. Una primera estimació indica que l’afectació (greu o molt greu) a les zones forestals seria d’unes 1.200 hectàrees i la comarca més afectada la del Baix Llobregat. La superfície forestal malmesa en aquesta comarca, es calcula uns 100.000 arbres, està poblada per pi blanc i pi pinyer i algunes alzines, que són espècies que es regeneren molt bé després de les catàstrofes. Per prevenir incendis forestals i restaurar el paisatge caldrà tallar i retirar tots els arbres abatuts i eliminar posteriorment totes les restes generades.
Des del Cos d’Agents Rurals es continua treballant a les zones forestals donant sortida a les principals emergències i obrint les vies d’accés de diferents municipis de Catalunya afectats per les ventades. A més, s’està fent una inspecció sobre el terreny dels obstacles que hi ha a les pistes forestals útils per a la prevenció d’incendis i s’avaluen els danys produïts a les masses forestals per saber quines són les zones d’actuació més urgents.

[Font: Medi Ambient i Habitatge. Gencat. 28.01.2009]
·