dimecres, 18 de febrer del 2009

Nigeria: Cautxú contra la biodiversitat


Michelin roda sobre la reserva forestal d'Iguobazuwa

Benvolgudes amigues i amics:


Dones d’una comunitat local a Nigèria que estan lluitant per a recuperar els seus territoris necessiten del nostre suport!


El maig de 2007 més de 3500 hectàrees de la reserva forestal de Iguobazuwa, incloent-hi terres de llaurar individuals i comunitàries, foren assignades a la multinacional d’origen francès Michelin per a ser convertides en plantacions de cautxú, a partir d’un acord il·legal que no va comptar amb el consentiment de les comunitats. La que va ser envaïda reserva forestal de Iguobazuwa està localitzada a la Província d’Edo en el sudoest de Nigèria.




La reserva forestal de Iguobazuwa ha esta descrita com una de les regions riques en boscos i en biodiversitat del país. Més de 20.000 persones habiten al voltant de la reserva. Aquestes comunitats depenien del bosc per a obtenir els seus mitjans de vida i les seves terres de cultiu es trobaven al voltant del bosc.


Quan Michelin va arribar, arrasà amb maquinària 3.500 hectàrees de boscos i també les terres de cultiu de la gent. D’un dia a l’altra, la gent local va sofrir la destrucció total de les seves dues fonts de subsistència: el bosc i les seves terres agrícoles. Les comunitats d’Iguobazuwa ho perderen tot.


Han estat molt els intents per part de diferents membres de les comunitats per a fer-se escoltar, però res no ha canviat. Les dones, cansades de ser passives, han decidit elevar les seves veus perquè les seves demandes siguin escoltades, tant per part de les autoritats com de l’empresa i estan decidides a aconseguir que les seves terres lis siguin retornades.


Les comunitats estan enfrontant greus amenaces, vinculades tant a l’escassesa d’aliments com als riscs de salut degut a l’aparició d’epidèmies que es vinculen a l’extinció de les plantes medicinals locals degut a la conversió dels seus boscos en plantacions de cautxú per part de Michelin.


Han afirmat que no s’aturaran fins que no les siguin retornades les seves terres, no sigui tornat a plantar cada arbre tallat i no rebin compensació completa per els cultius destruïts. Saben que no és un camí fàcil i que per assolir-lo necessiten el suport internacional.




Qui desitgin donar suport a aquestes dones poden fer-lo signant la carta que s’adjunta a continuació i que serà enviada al govern de Nigèria i també a les oficines de Michelin. Per favor, enviau al vostre nom, organització a la que pertanyeu (si correspon) i el seu país.


La carta també esta disponible a:

http://www.wrm.org.uy/paises/Apoyo_Comunidades_Nigeria.html


Més informació pot ser accedida a:

http://www.wrm.org.uy/boletin/138/opinion.html#Nigeria


Des ara moltes gràcies,


Programa de Bosques y Biodiversidad de Amigos de la Tierra y Equipo del WRM




CARTA A SER ENVIADA A LES AUTORITATS DE NIGÈRIA AMB CÒPIA A MICHELIN:


Amb la nostra major consideració:


L’objectiu d’aquesta carta és expressar-li la nostra greu preocupació al voltant del recent procés de desforestació que va tenir lloc en més de 3.500 hectàrees de terra a la Reserva Forestal de Iguobazuwa, localitzada a l’Àrea del Govern Local de Ovia Sudoest a la província de Edo, Nigèria.


Hem estat informats que aquesta terra fou assignada sense el degut procés i en vespres de l’acabament del mandat de l’anterior governador Lucky Igbinedion (29 de maig de 2007) a l’empresa francesa Michelin per establir allà les seves plantacions de cautxú (L’empresa és també propietària de la companyia Osse River Rubber Estate). Tal decisió fou presa sense consultar amb les més de 20.000 persones de les comunitats locals que habiten als voltants de la Reserva Forestal de Iguobazuwa, les vides i mitjans de vida dels quals depenen d’aquests boscos i aquestes terres.


Com a resultat, l’empresa ingressà a l’àrea i arrasà amb maquinària pesada no només les 3.500 hectàrees de bosc sinó també les terres de cultiu individuals i col·lectives de les comunitats, que eren la seva principal font d’aliments. Les comunitats locals estan ara enfrontant greus amenaces, vinculades tant a l’escassesa d’aliments com a l’aparició de malalties que es vinculen a l’extinció de les plantes medicinals locals degut a la conversió dels seus boscos en plantacions de cautxú per part de Michelin.


Mitjançant aquesta carta voldríem expressar-li la nostra forta condemna a Michelin per la destrucció dels mitjans de vida d’aquestes persones. Al mateix temps, sol·licitam al govern de Nigeria, incloent-hi l’actual Governador de la Província de Edo baix el lideratge d’Adams Oshiomhole, que sotmeti a revisió la venda de la Reserva Forestal de Iguobazuwa, que soni suport a les demandes de la població local perquè Michelin els retorni les terres, que replanti cada arbre tallat i que pagui plena compensació a totes les persones de la comunitat afectada els cultius de les quals foren destruïts.


Sense més i en espera de la seva resposta, els saluda molt atentament,



Aquest escrit el podeu signar a:

http://www.wrm.org.uy/paises/Apoyo_Comunidades_Nigeria.html