diumenge, 17 de desembre de 2006

Qui estima Biniali ?


El meu poble

És un poble petit i allargassat a banda i banda d'una carretera molt secundària, que fa de carrer principal. Perpendiculars a aquest carrer (que té diversos noms) hi ha vuit o deu carrerons que donen a foravila. Hi ha una església molt guapa i molt gran (com a tots els pobles de Mallorca) del segle XVIII. Té dues placetes precioses. Hi ha una botiga de coses de menjar, que també és estanc, tres bars i un restaurant. No hi ha cap banc (dels de dobbers) ni cap supermercat, ni cap tot a cent. Ni policia ni municipals. No hi ha ajuntament perquè és una pedania. A la majoria de mapes de les Balears, no hi surt. És una sort. Si hi veus qualque turista, és perquè s'ha perdut. Empadronats, som uns 160. Quasi sempre hi trobes llocs per aparcar.

Al meu poble no s'hi han fet gaires barbaritats urbanístiques. Una casa nova que pareix un búnquer; una font amb caps de lleó que no feia gens de falta i que, malgrat el que pensen molts pobletans, no fa gens bonic; una altra casa estreta que l'amo creu que és un palau; una porta d'entrada d'alumini i vidre que és un delicte; un empedrat negre al voltant de l'església que fa pecar... i para de comptar. La majoria de cases son guapíssimes i, les que no ho són tant, aiximateix són guapetes. El meu poble, però, no és un paradís. Hi passen massa cotxes a tota pastilla, hi passen camionassos que s'emporten persianes, no hi ha avisadors acústics que facin returar els vehicles, quan plou es fan bassiots als carrers laterals, els mòbils de segons quines companyies no tenen cobertura... És a dir, no és un paradís, però poc se'n falta.

Però ara ha arribat el progrés. En forma de xalets adossats. No volem ser menys que els andritxols, que són els habitants d'Andratx. Els binialers, que som els habitants de Biniali, no volem viure en un poble antiquat i perdut enmig del Pla. Ca barret! Ara que han arribat els constructors, hi ha alguns conciutadans que els venen les cases o els terrenys per fer-hi allò que els doni la gana. Sense pensar, ni constructors ni venedors, que tenim un paisatge urbà sense destrossar, que es poden fer cases com Déu mana per al jovent que puja i que, els qui recullen firmes i els qui firmen per protestar contra l'endemesa urbanística no som, precisament, enemics seus, sinó els qui estimam el llogaret. Que és una manera d'estimar la vida i no els diners.

Maria Antònia Oliver

7 comentaris:

china ha dit...

china-info.blogspot.com

Jaqme ha dit...

Jo!
Jo estim Biniali!

Joan Vicenç ha dit...

Jo també estim Biniali

Anònim ha dit...

jA VOLDRIEN ES LLONGUETS TENIR BINIALI COM A CIUTAT!
ESTIM BINIALI! I ALS BINIALERS

MAR

Anònim ha dit...

jo estim Biniali, i sa porcellete ben rostida que vaig menjar a Son massiá.

Anònim ha dit...

URGENT: Estic buscant a un ser estimat que viu a Biniali i es diu Joan Perich Plans, estic intentant contactar amb ell, soc el seu fill, hem dic Victor, fa molts anys que no se res d'ell, si algu el coneix i li pot dir que l'estic buscant el meu numero de telefon es el 93 848 70 42. Si hem podeu ajudar us estare molt agrait, gracies bonamic.

Joan Vicenç ha dit...

Ho comentaré a coneguts de Biniali.