dimarts, 16 de maig del 2006

Una reforestació malbaratada

Polèmiques reforestacions

Aviat farà tres anys del paorós incendi que arrasà Sant Llorenç Savall. D´aleshores ençà s´han engegat diferents projectes de reforestació de l´àrea afectada, alguns amb gran encert, però la immensa majoria mitjançant tècniques de plantació molt agressives, realitzades mitjançant maquinària pesada que ha llaurat el paissatge amb tiralínies.
Per acabar-ho d´adobar, la totalitat d´arbres plantats correspon a espècies d´altres països: pins de Turquia i cedres de Líban. M´imagino que els criteris sobre els que se sosté aquesta estratègia de replantació són purament econòmics, perquè resulta evident que el vessant paisatgístic i biològic ha quedat de banda.
Però encara hi ha més. L´altre dia, passejant per una zona cremada del nord de la població, vaig descobrir, mig amagades en diversos racons, centenars de caixes de plançons de pi abandonades. Segons vaig calcular, uns tres mil cadàvers de plançons de pi d´un pam d´alçària!
Tal vegada l´empresa encarregada de la plantació va deixar la feina a mitges per considerar-la poc lucrativa. Una acció, al meu parer, gravíssima, perquè una cosa és tirar endavant una tasca que pot ser més o menys criticable i una altra fer publicitat d´una feina que, en realitat, no es fa o es fa a mitges. I encara hi haurà algú, hi podeu pujar dempeus, que es penjarà alguna medalla!
Albert Vicens
16/05/2006. Sant Llorenç Savall

Cartes dels Lectors. La Vanguardia
· Carta publicada a La Vanguardia el 16/05/2006
*