Nicaragua:
massa tard per salvar els boscos
El president de Nicaragua, Enrique Bolaños, decretà la setmana passada un Estat d’Emergència Econòmica a quatre regions del país on, segons va dir, hi ha un “gegantesc i indiscriminat extermini dels boscos”. En base a aquest decret, que inclou la suspensió de garanties ciutadanes, l’Exèrcit de Nicaragua informà que 64.251 peus de fusta serrada i 8441 troncs grossos de caoba talats il·legalment i llestos a ser enviats a països com Costa Rica, Hondures i República Dominicana.
El govern investiga a una presumpta “màfia de la fusta” que depreda els boscos des de fa molts anys burlant els controls exercits per el govern.
Luizandro D’León, procurador del Medi Ambient, va dir que es tracta d’una organització en la que suposadament estan involucrades les mateixes autoritats, polítics, ex militars, policies, empresaris, testaferros i fins i tot pagesos propietaris de terres, però encara no es revelen els seus noms.
“Han amenaçat amb matar-me per les meves denúncies”, va dir.
El govern manté en control per l’exèrcit 30 llocs del país, principalment a les fronteres amb Costa Rica i Hondures.
La premsa local es fa ressò del dany irreparable provocat a les reserves de boscos de Nicaragua, sobre tot a les regions autònomes de l’Atlàntic, el fronterer departament de Nueva Segòvia, al nord i Rio San Juan, al sud del país.
Els rius tampoc escapen al que el procurador ambiental, Lisandro D’León, qualifica de “crim ambiental” en comentar el cas de l’afluent Kum Kum, a la costa del Carib.
L’enorme quantitat de fusta tallada i tirada a la via d’aigua per a que sigui arrossegada per la corrent fins a les serradores, manté un embós al riu. Milers i milers de tronc, en la seva majoria d’espècies considerades precioses, s’acumulen en el Kum Kum, provocant la mort de les aigües per l’alta concentració del taní destil·lat per els arbres recent talats, afirmen els especialistes.
Per a intentar frenar la depredació, el president Enriqu Bolaños ha imposat la prohibició de l’explotació, emmagatzemant i comercialització de fusta durant els propers 180 dies.
En la majoria dels casos, afirma la premsa, la depredació dels boscos es realitza a la vista de funcionaris públics corruptes.
El president va dir que “estan destruint el país i que aquesta fusta va haver de passar per davant els nassos de qualcú. He ordenat una investigació”
El problema afecta a 70 municipis que han perdut les seves fonts superficials d’aigua i la fauna aquàtica.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada