dimecres, 2 de novembre del 2005

Els arbres de Sant Feliu de Guíxols

El Pla General de Sant Feliu de Guíxols cataloga 129 arbres d´interès a la ciutat

L´equip redactor del nou Pla d´Ordenació Urbanística Municipal -POUM- de Sant Feliu de Guíxols ha distingit 129 arbres individuals o en grups considerats d´interès per a la ciutat, uns exemplars que ha catalogat i valorat per justificar la necessitat de conservar-los. D´aquesta manera, els arbres se sumen al patrimoni cultural i arquitectònic destacat pels responsables de l´actualització del Pla General.
Aquesta informació forma part de la documentació que l´Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols ha penjat a la web municipal, el qual disposa d´un enllaç específic per consultar el text sotmès a l´aprovació provisional de l´Ajuntament. El material està disponible des de fa pocs dies, després de reiterades crítiques de l´oposició que denunciaven manca de transparència en el procés per revisar el POUM. El tràmit ha generat discussió des del principi, ja que el consistori va publicar un document diferent de l´aprovat al ple municipal del febrer; l´equip de govern va atribuir les diferències a errors comesos per l´equip redactor del Pla General.
Les dades bàsiques
La memòria principal del nou Pla General -que actualitza l´anterior, vigent des de 1985- ofereix dades bàsiques com ara l´augment del sòl urbà i urbanitzable de Sant Feliu fins a 21,6 hectàrees; que el sòl urbanitzable desclassificat s´ha quantificat en 26,3 hectàrees; i que el terreny destinat a espais lliures també s´ha incrementat, i ha quedat en 43,8 hectàrees. Pel que fa a l´edificació, la revisió del planejament urbanístic municipal genera 781 habitatges; a més de 1.035 de tipificats com a assequibles i assenyalar que hi ha 3.745 habitatges pendents de desenvolupar. Encara en aquest paquet de dades generals, el document quantifica en 94.420 metres quadrats el sostre d´activitats econòmiques urbanes i en 102.649 les periurbanes.
Pel que fa al catàleg d´arbres, els tècnics han elaborat una fitxa per a cada exemplar que recomanen protegir o que mereix una atenció especial -els quals se situen en un plànol-. El nom popular i científic, la ubicació i una fotografia obren la informació; que es completa amb una descripció general de l´arbre, les seves dimensions, l´estat de conservació, les característiques tècniques i l´edat aproximada -no sempre especificada-. Finalment, s´argumenta la importància de conservar l´exemplar en qüestió.
Els plàtans del passeig del Mar són un dels elements que cal preservar perquè -com s´explica a la fitxa- s´han convertit en elements característics d´aquest espai guixolenc. El catàleg inclou altres plàtans, com el de l´aparcament de la Corxera i s´aconsella mantenir-lo perquè «és un dels arbres més ben formats i de més alçada del municipi».
El llistat també ressalta el pi de la casa de les Punxes, la construcció modernista on el cuiner Sergi Arola projecta obrir un restaurant -exemplar sobre el qual es destaca l´alçada-. I a la mateixa casa, situada a la platja de Sant Pol, també s´assenyala la importància de les palmeres: les més antigues de Sant Feliu de Guíxols i una d´elles la més alta de la ciutat.
Els pollancres de la plaça Miquel Murlà es remarquen per la seva mida, ja que són els més grans del municipi. I en altres casos, com el xiprer del carrer de Sant Fèlix Màrtir, s´ha tingut en compte la funció d´arbres concrets com a illa verda al nucli antic de Sant Feliu de Guíxols. Un altre aspecte valorat és que una espècie no sigui massa freqüent al municipi, com ara els roures -inventariats a les Comes, la urbanització Vilar d´Aro i Mas Consol-.

Pili Turon. Sant Feliu de Guíxols
Diari de Girona. 02.11.2005

~
· Article publicat al Diari de Girona el 02.11.2005
~