divendres, 18 de novembre del 2005

El Garber serà Jardí Botànic

La finca del Garber serà jardí botànic i porta del Parc Natural de les Muntanyes de Prades

La finca del Garber, situada a dos quilòmetres de l'Espluga de Francolí, es recuperarà com a jardí botànic. L'Ajuntament vol aprofitar aquest espai abandonat, que va passar a mans municipals fa més de 25 anys, perquè reuneixi la vegetació autòctona del territori i representi una de les portes d'entrada al futur Parc Natural dels Boscos de Poblet-Muntanyes de Prades.
La finca, de poc més d'una hectàrea d'extensió, conserva els jardins, la vegetació, els caminets de pedra i els canvis de desnivell que va construir el seu antic propietari.
La finca és de propietat municipal des que l'any 1979 el propietari va posar-la a venda.
L'Ajuntament va decidir adquirir-la perquè hi havia un pou de 200.000 litres d'aigua. Actualment l'Espluga de Francolí aprofita els recursos del pou del Garber, l'aigua del qual arriba fins al dipòsit de la Cometa, mentre que la finca es troba totalment abandonada.
L'interès de l'Ajuntament, però, se centra ara a recuperar-la i reconvertir-la en jardí botànic. Segons l'alcalde de l'Espluga de Francolí, David Rovira, en breu finalitzarà la primera fase, que ha consistit en la neteja del terreny i el tancament de la finca per evitar qualsevol acte vandàlic. Quedarà pendent una segona fase durant la qual es realitzarà la replantació i etiquetatge de totes les plantes i arbres de la finca. Al futur jardí botànic s'hi podran trobar espècies autòctones, com pins, avets i bedolls; i plantes, com farigola, romaní i espígol.
L'alcalde David Rovira afirma que en cap cas serà un jardí exòtic, sinó que l'objectiu és que sigui un espai representatiu del que podrà trobar el visitant del futur Parc Natural dels Boscos de Poblet-Muntanyes de Prades.
Amb el jardí botànic, l'Ajuntament vol consolidar l'Espluga com una de les portes d'entrada a aquest parc. S'hi construirà un edifici que es destinarà a punt d'informació. Per ambientar aquest espai de lleure, l'actual piscina es reconvertirà en un estanc amb peixos.
A banda, el consistori també es planteja la construcció d'un aparcament just sota la finca, a tocar de l'alberg Jaume I.
Diari de Tarragona
· Article publicat a Diari de Tarragona el 11.2005
~