dijous, 8 d’octubre del 2009

Aferrats als arbres des de les seves arrels

Defensant els faigs centenaris de Itsasondo

Amb un any de retard gràcies a la ferma posició d'uns propietaris i dels ajuntaments d'Itsasondo i Legorreta, han començat la tala per a un túnel del TAV a Legorreta. Però han hagut de parar ja que la nit del passat 28 de setembre, uns quants activistes anti-TAV es van enfilar als arbres a la zona d'obres d'Itsasondo, en una nova acció de resistència i desobediència. Des de llavors diverses persones romanen allà alternant-se sobre plataformes muntades en tres faigs de prop de 120 anys, a una alçada de 20 m, sense intenció de baixar i disposades a defensar els arbres.
Amb aquesta acció es vol impedir la tala i destrucció del bosc de Berostegi a Itsasondo i cridar l'atenció de l'opinió pública sobre la destrucció del medi natural que estan provocant en diversos llocs d'Euskal Herria les obres del Tren d'Alta Velocitat.
Amb el lema "Zuhaitzei sustraietatik eutsiz, AHTrik EZ! - Aferrats als arbres des de les seves arrels, no al TAV!", denuncien amb fermesa el començament de les obres del TAV als voltants del riu Zubin, entre Itsasondo i Legorreta per estendre les obres del tram Ordizia-Itsasondo de la Y basca.
Les terres afectades pertanyen a una família que ha apostat fermament per viure de l'agricultura i la ramaderia, i l'actitud ferma i digna d'aquests baserritarras davant el xantatge i les pressions dels representants dels Governs Basc i Espanyol. Parlem del valor de les terres que de generació en generació els baserritarras han treballat i protegit per viure, i volen que aquestes terres es puguin mantenir o millorar per que generacions futures puguin gaudir-ne. Aquestes terres pertanyen als municipis de Itsasondo i Legorreta, en els que a través de consultes populars s'ha demostrat el rebuig d'aquest projecte.
Per tot això, aferrats als arbres des de les arrels, les persones pujades als arbres amb intenció de defensar el bosc afectat d'Itsasondo, li donen començament a aquesta nova acció de resistència. Cridem a totes les persones a que mostrin el seu suport a aquesta iniciativa de desobediència contra el TAV, acostant-se al lloc afectat. Hi trobareu un petit nucli d'informació i atenció mentre duri l'acció.
Mentrestant, se succeeixen per diversos pobles d'Euskal Herria mobilitzacions i accions de protesta i solidaritat.

·
Portugaleteko zuhaitzetan elkartasuna
El passat dissabte dia 3, tres membres del moviment contra el TAV es van enfilar a altres tants arbres de la plaça del Solar de Portugalete desplegant dues pancartes contra el Tren d'Alta Velocitat, en solidaritat amb els qui estan defensant els faigs centenàries de Itsasondo. L'acció va començar a les dotze del migdia i es va prolongar durant unes dues hores.
Mentre aquestes tres persones estaven en els arbres, persones del moviment contra el TAV van repartir octavetes que explicaven el perquè de l'acció i informaven sobre el projecte de tren d'alta velocitat.
Durant el transcurs de l'acció, van ser constants els crits contra el TAV, les empreses constructores i la manera de vida que comporta aquest projecte.
·
També a Durango suport directe a defensar els arbres
El dissabte dia 3 d'octubre, cap a les 12:30 del matí, dues persones van pujar a dalt de dos arbres de la plaça Ezkurdi a Durango davant del Batzoki, en els quals es van lligar. Altres grups de persones van repartir octavetes mentre altres recolzaven l'acció des de baix amb crits i pancartes en contra de la destrucció de la Terra.
Aquesta acció és un acte de solidaritat amb les persones que a Itsasondo porten ja fa diversos dies pujats als arbres sense intenció de baixar, aturant així el començament d'obres del TAV i tales del tram Ordizia-Legorreta. És una forma també de promoure l'acció directa en la lluita contra el TAV i molts projectes destructius que ens amenacen.
A més denunciem també la hipocresia dels constructors i dels polítics, com ara els de l'ajuntament de Durango que després de tallar dos arbres centenaris a l'ermita de Magdalena, per a la construcció d'uns blocs d'habitatges han plantat un arbret rentant-se així les mans.
Quinze minuts després han aparegut diverses patrulles de l'Ertzaintza identificant a totes les persones que estaven a la plaça donant suport a l'acció i demanant a la gent que estava en els arbres que baixés. En aquell moment molta gent s'havia apropat bé per curiositat o bé per donar suport a l'acció. Al cap de 30 minuts va haver d'anar-hi un camió dels bombers per baixar a les persones enfilades als arbres. Sota crits contra el TAV, el capitalisme i el seu ‘desarrollisme’ .., els bombers han baixat a aquestes dues persones i després d'això han estat identificades per la policia.
El text repartit durant l'acció és el següent:
Aferrant-nos als arbres des de les seves arrels, no al TAV
Avui, 3 d'octubre, a través d'aquesta octaveta, expliquem el perquè de l'acció que s'està duent a terme en els arbres de Ezkurdi.
Ens hem decidit a penjar-nos d'aquests arbres com a acció simbòlica, en solidaritat amb els activistes contra el projecte del TAV penjats dels arbres a Itsasondo i en denúncia del començament de les obres del TAV als voltants del riu Zubin, entre Itsasondo i Legorreta (Gipuzkoa) del tram Ordizia-Legorreta de la Y basca.
Des del dimarts 29 de Setembre, diverses persones s'han penjat en arbres dins de les terres de Itsasondo afectades pel TAV per impedir la destrucció i tala d'aquests, per la qual cosa s'han muntat plataformes en tres faigs de prop de 120 anys, a una alçada de 20 m, sense intenció de baixar i disposats a defensar-los.
Ara per ara els activistes segueixen penjats i la seva actitud és ferma i mitjançant aquesta acció directa ens solidaritzem amb ells i denunciem una vegada més la destrucció de la nostra mare terra en nom del progrés i el benefici econòmic.
Per tot això, aferrats als arbres des de les arrels, les persones pujades a Itsasondo amb intenció de defensar el bosc i els activistes pujats als arbres de Ezkurdi de Durango cridem a totes les persones a que mostrin el seu suport a aquesta iniciativa de desobediència contra el TAV, acostant-se al lloc afectat o actuant cada un en la seva pròpia zona.
Zuhaitzei sustraietatik eutsiz, AHTrik EZ!!
Ekintza zuzena denon betebeharra da!!
·
Manifestació i actes de suport a Ordizia
A la tarda del dia 3 uns 400 manifestants van mostrar el seu suport als activistes i la seva disconformitat amb el TAV, en una marxa que va anar d’Ordizia fins a Legorreta.
I el matí del dia 7 a la plaça del mercat setmanal d'Ordizia els arbres també han donat suport a la resistència enfront del TAV.
·
A Bilbao, resistència als arbres contra la cobdícia
En solidaritat amb les persones que romanen a la part alta dels faigs d'Itsasondo per impedir la tala d'arbres i l'avanç de les obres del TAV, sis opositors a aquesta infrastructura el dia 4 d’octubre van pujar a cinc arbres de l’arenal bilbaí a les 13:00. Mentre desplegaven pancartes contràries al TAV (amb lemes com "Zuhaitzek diot: Ähtäri egurre!", "Erresistentzia Itsasondoko Pagoeta" o "AHTaren aurka Ekintza Zuzena"), altres vint persones corejaven consignes i repartien gairebé tres mil pamflets.
Una dotzena d'ertzaines s'ha presentat al lloc i han confiscat el pamflet. Han imputat set persones per "injúries" suposadament contingudes en el pamflet i han amenaçat de detenir per "desobediència greu" a qui seguís donant suport públicament l'acte de protesta. Els bombers els han ajudat a baixar minuts abans de les quatre.
Cal recordar que accions semblants van tenir lloc el dia 3 a Portugalete i Durango, i el dia 4 al Kilometroak de Donostia. A més, el Itsasondo es van instal·lar quatre botigues de campanya en el terreny destruït per les tasques de tala.
Pamflet repartit:
Resistència als arbres contra la cobdícia
Des del dilluns 28 de setembre, diverses persones estan obstaculitzant l'avanç de les obres del Tren d'Alta Velocitat a Itsasondo a la part alta de tres faigs centenàries, a vint metres d'alçada. Amb aquesta acció de desobediència civil, els opositors al TAV han paralitzat les obres en aquesta part del tram Ordizia-Itsasondo, en un moment en que el govern de Vitòria pretén donar un impuls a la seva part del projecte.
Han començat aquesta obra sense els tràmits administratius necessaris. Per aquesta raó, els propietaris dels terrenys es van acostar als treballadors i l'única resposta que han rebut ha estat l'amenaça de l'Ertzaintza: "Si no els deixes treballar, t’emportem detingut".
Mentre els promotors del TAV tracten de talar centenars de roures i faigs en una sola muntanya i parlen de sostenibilitat, per primera vegada hem ocupat indefinidament un espai d'obra. I no pensem marxar. Seguirem tan aferrats a la terra com els faigs fins paralitzar el TAV.
AHT gelditu! Elkarlanean
·
· Més informació: AHT-ren Aurkako Asanblada
· Fotos : © ahtez_2
·