dimecres, 14 d’octubre del 2009

Poda dels Arbres

Això és una roda sense fi

Ara que ja som a la Tardor, i comencen a caure algunes fulles dels arbres, molta gent pensa en arreglar el jardí, i especialment podar els arbres.
Hi ha gent que no li agrada les fulles, pensa que és brut o que fa lleig, i inclús poden els arbres quan les fulles encara són verdes!
Si mireu pels carrers o qualsevol jardí, parc, escola, es comença a veure alguns arbres escapçats, sense copa, arbres que no tenen cap fulla.
Bé aquest tipus de poda tan severa que es fa a tot arreu del país, és incorrecte, per molts motius, el principal per la salut dels arbres: les podes provoquen ferides que l'arbre vol curar, però a vegades són tan grans que li costa i és molt propens a agafar fongs i bacteris que el debiliten i li escurcen la vida. Només cal mirar molts dels pocs plàtans que queden al costat de les carreteres o els de les Rambles de Barcelona, que tenen ferides enormes i molts s'acaben morint. Però els arbres com tots els éssers vius, tenen ganes de viure i la majoria sobreviu als maltractes que els fem.
Altres motius, és que els arbres no tenen una copa natural, la reacció de l'arbre a les podes és que a la Primavera els arbres creixin amb uns molts brots llargs i prims i les arrels que estan connectades a les branques, que són les que les alimenten tenen més força i cada any les arrels creixen més i poden provocar problemes a les cases i clavegueres. També provoca que les fulles siguin molt grans, i quan cauen a la tardor provoquen molèsties a l'hora de recollir-les o embussen les clavegueres. I la reacció de la gent, és com que creix tant podeu-lo més, i cada any igual, però els arbres continuen creixent igual. No es pot parar el creixement dels arbres d'aquesta manera! Això és una roda sense fi.
I el gran motiu de perquè es fan les podes es que és una feina que es fa a la tardor i hivern, quan no hi ha massa altre feina pels jardiners, i és la pitjor època per fer les podes ja que el fred pot afectar les ferides. Els arbres que reben les pitjors podes són les Moreres i els Plàtans.
I sap greu perquè aquests arbres viuen perfectament sense podar i tenen un aspecte més bonic.
Amb tot això també vull dir que hi ha altres tipus de podes que són correctes, com els dels arbres fruiters o si l'arbre està malalt o fa nosa per algun motiu.
I si no em creieu, només cal que busqueu a Internet en el cercador, poseu "podar arbres", i veureu les pàgines webs i experts que hi ha que em donen la raó.
I la gent que viatgeu veureu que a Europa i Nord Amèrica, és difícil veure aquest tipus de podes, i a més els arbres els deixen créixer alts, forts i sans, i és perquè allà estimen més els arbres.
Adam Macià
(Jardiner)
Manlleu
·

8 comentaris:

Josep Muntal ha dit...

Després de llegir aquest article sobre la poda, voldria saber quan seria la millor temporada per podar els lledoners i les alzines. La necessitat de fer-ho es perquè son molt a prop de la casa, arbres molt grans que hem d'escapçar alguna branca. Gràcies.

Guillem Nicolàs i Larruy ha dit...

Josep, jo et recomano que també et llegeixis el següent article L'esporga ben feta que vaig escriure ja fa uns anys però que continua vigent. L'esporga dels arbres és un fet antinatural pel propi arbre, que li ocasiona greus perjudicis i que malgrat en principi no ho pugui semblar ocasiona perjudicis també al propietari de l'arbre. La poda no és una activitat per a controlar l'alçada ni la grandària de l'arbre, aquesta s'aconsegueix amb l'elecció de l'espècie. Si el lledoner és massa gran per al lloc on està, jo t'aconsello que el substitueixis per una altra espècie més adient a l'espai on s'ha d'ubicar i als usos que ha de tenir, d'altra manera sols aconseguiràs endarrerir i augmentar el problema, mentre que alhora en generaràs d'altres, com malalties i parasitacions de l'arbre, inseguretat de les branques, capçada desordenada, rebrots que són més alts que les branques que han substituït, etc

També et recomano que llegeixis Tríptic del coronat de l'associació de grimpadors d'arbres GRIMPACAT.

Espero que t'havem servit d'ajuda a tu i al lledoner.

Anònim ha dit...

Hola Josep Muntal. La millor època per fer alguna poda és al final d'hivern/principi de la primavera.
Es pot fer en altres epoques però per l'arbre és millor quan no fa fred i glaça.
Com diu en Guillen, la poda per l'arbre no es massa bo, però hi ha casos que és inevitable o com en teu cas perqué són molt aprop de la teva casa. Però si la poda es fa correcte i no es talla massa branques, l'arbre pot es podrà curar i no tindrà problemes.
Gràcies per fer-me la pregunta.
Adam.

Guillem Nicolàs i Larruy ha dit...

També et resoldran alguns dubtes sobre la poda i l'època de fer-ho els següents articles:

Esporgues massa primerenques

Esporgues a l'estiu

Canvis en els criteris de poda

Criteris d'esporga

Espero no haver-te atabalat amb tota aquesta informació.

malesherbes ha dit...

hola companys os agafen l'article i els enllaços dels comentaris per publicar.lo al nostre bloc


salut!!!

Francesc Mas i Castanyer ha dit...

Hola MalesHerbes,
Moltes gràcies per fer-ne ressò.
Com més siguem a fer difusió d’aquestes coses, millor.
Salut i endavant.

Anònim ha dit...

Gràcies Guillem i F.Mas pels vostres comentaris i articles interessants i a Males herbes per publicar-ho al seu blog.
Gràcies,

Adam.

Adam ha dit...

Torno a ser jo, es que m'he adonat que pots posar el teu nom en comptes de "Anonim".
A veure si funciona.
Adam.