diumenge, 1 d’abril del 2007

Sobre intervencions humanes als boscos

Hem demanat permís a l’Ignasi per a publicar la recent conversa que hem mantingut sobre un tema prou complex i que pot donar peu a un enriquidor debat sobre el tema: la intervenció humana als boscos. Sense filar més prim ni retocar gens aquest diàleg el vos oferim sense més preàmbuls. Opinau vosaltres mateixos. Salut.

Hola!

Arran d’un programa de cat ràdio he descobert el vostre bloc i m’ha agradat molt. Aprofito aquesta troballa per fer-vos una consulta ja que no sé massa on dirigir-me i vosaltres segur que sabreu orientar-me. El fet és que fa temps que em volta la idea de "netejar" un bosc que tenim, en diem l'Obaga i és al Baix Penedès tocant amb l'Alt Camp. Abans era net pq hi havia gent que en vivia, però ara, amb el canvi de vida i costums, els arbres creixen descontroladament i el sotabosc gairebé que hi fa impossible l’accés. Havia pensat dedicar hores lliures a fer neteja m’imagino que fer una esclarissada d’arbres i netejar el sotabosc li anirà bé, oi que és així? però no sé massa bé com fer-ho. On podria dirigir-me per tal de que algú m’aconselli? hi ha algun tipus d’ajuda de l’administració? n’hi hauria prou amb una serra elèctrica per tallar la malesa o també s’ha d’extreure o triturar-la? jo em veuria capaç, amb els companys, de treure els troncs grans tallats a trossos però una màquina per trinxar els arbustos no la puc comprar! en definitiva, potser és bona idea o potser, amb els pocs recursos per fer això, més val deixar-ho estar. Què n’opineu?

Gràcies.

Ignasi Forcada.

Benvolgut company, no hi ha dubte que traspues bona fe. Tanmateix no ho tens gaire clar, igual com li hem tengut tots abans de saber dels que en saben. En tot cas unes idees abans d'enllaçar on jo crec que pots aprendre:

Els boscos no són bruts (llevat de la brutor que els humans hi aportam). Els boscos són més clars o més espesos de vegetació. Per tant els boscos no es netegen (llevat d'extreure'n els fems que els humans hi aportam). Els boscos es poden desbroçar o eixermar, talar, podar, aclarir o no tocar. Els boscos, els arbres, la vegetació silvestre creix efectivament descontrolada, de la mateixa manera que potser hi vagin els ocells, el vent, o la claror del sol. El bosc per ser bosc ha de ser això, salvatge, descontrolat. Qualsevol intervenció nostra en un bosc relativament sa (és a dir en què la mà de l'home no l'hagi degradat massa) només pot desbaratar el procés natural de la vegetació cap a estadis estables i més o menys permanents. El bosc té el seu tempo ritmo, diferent al nostre, encara que nosaltres ens encaparrotem en què vagi al nostre ritme de temps.

Certament una intervenció a un bosc no té perquè fer cap mal, fins i tot podria ser que n'accelerés el desenvolupament arbori amb més rapidesa, encara que això tant li fa al bosc i als animals que hi viuen. Talar una alzina morta i extreure-la del bosc pot significar que un puput (Upupa epops), les rates pinyades, els capferrericos (Parus major), les formigues, certes papallones, multitud d'insectes, plantes hostes... quedin sense el seu refugi, el seu suport. Tallar una argelaga (Calicotome spinosa) o un cirerer de Betlem (Crataegus monogyma) pot significar facilitar l'accés a forts depredadors del bosc com les cabres o eliminarem un lloc on poder fer niu.

Fer un tractament silvícola a un bosc determinat necessita planificació. Coneixement molt concret de l'indret. Inventari botànic. Anàlisi de l'estructura arbòria. Substrats, pendents, orientació etc. És a dir cada lloc és únic i específic en el seu estudi i tractament. Si decidim extreure material combustible, branques seques, part de l'estrat arbustiu i arbori, arbres morts, poda, tala de peus deformes, dominats o esbrancats etc. hem d'emprar bones eines, desbroçadora amb discos adequats, destrals, forques per moure la rama, motorets de serrar amb bon manteniment etc. La vegetació que hem extreta pot quedar al bosc en munts separats si es tracta d'alzinar o boscos amb poc sotabosc, es pot biotriturar si hi ha camins aprop i es pot cremar, encara que aquesta darrera opció és cada com menys recomanable.

De tot en podríem parlar estona. Prefereixo remetre't a uns escrits d'amics arbres i a un llibre (n'hi ha més) que deixa moltes coses clares al respecte: La vegetació dels Països Catalans de Ramon Folch.

A amics arbres quan parlo de l'alzina, el pi, el garrover o l'olivera també tracto aquest tema. A la interpel·lació del foc, article de Serra d'Or de 1986 hi ha prou coses clares.

Salut JV.

~
· La interpel·lació del foc (I). La provocació del foc ·
~

3 comentaris:

ErrareHumanumEst ha dit...

Molt bona resposta Joan Vicenç...!!! Realment és així, el bosc disposa d'aquests mecanismes però es clar que van a un ritme que sovint per als nostres interessos són massa lents, abans de fer res és importantíssima la planificació forestal i això significa que, responent als objectius que tenim per aquell bosc, cal precisar i determinar cada intervenció silvícola (o no). Per arribar a fer això cal inventariar el nostre bosc i això no és gens fàcil sinó força sacrificat, requereix moltes hores d'estudi de la zona i coneixement de les ciències forestals i de molts altres àmbits com és l'edafològic, climatològic, geogràfic... a més requereix experiència, sentit comú, visió biològica... i encara així pot arribar a ser impossible cumplir amb tots els objectius que teniem fixats. Tot allò que hi ha al bosc pot afectar d'alguna manera o altre si ho eliminem i per tant sempre ho hem de tenir en compte, per exemple m'ha agradat que comentis la importància dels arbres morts o dels arbustos....

Per acabar m'agradaria destrossar el tòpic de que el paisatge d'un "bosc maco" és sempre un paisatge en que l'home no hi ha intervingut, sovint això no es cumpleix i perque una zona continui tenint aquell encant cal actuar. Dic sovint perquè si una virtud té aquest tema és que mai es pot generalitzar res, cada bosc és un bosc singular, únic... i per tant el comportament de cada bosc també ho serà.

Dalva M. Ferreira ha dit...

Muito bom, Joan! Um abraço desde São Paulo, Brasil. Terra das florestas tropicais, mas terra também do descaso pelas árvores.

Anònim ha dit...

Hola a tothom!

Respecte a la consulta de l'Ignasi, jo aconsello:

1. Que t'adrecis a l'ADF de la teva població. Les ADF-Associacions de Defensa Forestal són agrupacions de propietaris privats i públics organitzades per a la prevenció i extinció d'incendis forestals. L'ajuntament d'on tinguis la finca segurament el pot posar en contacte amb l'ADF

2. Si l'ADF no és prou i necessites assessorament, t'aconsello que contactis amb el Col·legi d'Enginyers Tècnics Forestals al telf 9321830454 o bé www.etforestals.org per a que et posin en contacte amb algun tècnic o empresa que pugui ajudar-te en la planificació i l'execució dels treballs.

3. M'ofereixo a fer-te un cop de mà fins on pugui, tant en pensar què fer com quan et posis a fer feina. Quan vulguis quedem al teu bosc. El meu correu és zandreuz@yahoo.es i el telèfon 649592655. Tinc experiència i coneixements.

Salut!

Andreu González