divendres, 3 de juny del 2011

Per ajudar a preservar i millorar els boscos

Projecte Boscos de Muntanya 2011

Hi ha una nova convocatòria del Projecte Boscos de Muntanya, que mitjançant tasques de voluntariat internacional, tracta de recuperar bosc a diferents llocs d’Europa, entre d'ells a les comarques catalanes del Pallars Sobirà i la Cerdanya. El Projecte Boscos de Muntanya existeix per a preservar i millorar els boscos i paisatges tradicionals de muntanya mitjançant l’organització d’estades de voluntariat.
Els boscos de muntanya
Els boscos de muntanya es troben sota el límit altitudinal del bosc, sobre pendents pronunciades i amb dures condicions pels arbres. Formen part de les capçaleres dels rius que nodreixen l'abastament d'aigua a Catalunya i exerceixen una funció protectora respecte a poblacions i infraestructures, disminuint l'erosió i evitant grans avingudes. Per tot el que ens donen, cuidar i conservar aquests boscos és responsabilitat de tots. El bosc no ens necessita, nosaltres necessitem al bosc.
Les estades
L'objectiu del projecte és el manteniment, la cura i protecció del bosc i del paisatge en l’àmbit de muntanya mitjançant actuacions de silvicultura i gestió forestal, així com tasques de difusió pública per a la millora del bosc i la seva conservació. La millor manera per a assolir aquest propòsit és endinsar les persones al bosc. Per això s’organitzen estades de voluntariat per a adults, integrant els participants en les tasques de gestió forestal de propietaris i gestors. Les estades tenen una durada d’una setmana. S’arriba la tarda d’un dilluns i el diumenge següent al matí finalitza l’estada.Treball
Cada matí, en funció de les condicions del bosc i del grup, s’organitza la distribució de tasques. Es porten a terme tasques per disminuir l’erosió, de silvicultura, restauració i obertura de camins forestals, censos de seguiment de fauna i manteniment de pastures, entre d'altres. L'equip del projecte orienta als participants en les feines. El Projecte Boscos de Muntanya (PBM) cobreix totes les despeses d'alimentació i allotjament. Les despeses d’anada i tornada fins al projecte corren a càrrec dels participants. No calen coneixements previs de cap mena.
· Per més informació : Projecte Boscos de Muntanya ·

1 comentari:

José Mª Peiró ha dit...

Habeu fet un article molt maco, moltíssines gràcies!
Esperem fer-ne d'algú que trobeu interessant publicar-ne...
José Mª Peiró