dimecres, 15 de juny del 2011

Assassinat per defensar els arbres de l'Amazònia

Assassinen a l'Amazònia brasilera a un altre camperol amenaçat per fustaires

Al mapa, els llocs on hi ha hagut cinc morts de treballadors rurals de Pará

Un camperol amenaçat per fustaires que operen il•legalment a l'Amazònia brasilera va ser assassinat a trets per desconeguts, amb el que ha augmentat a sis el nombre de treballadors assassinats a la regió en menys d'un mes, ha denunciat una comissió de l'Episcopat brasiler.
Obede Loyla de Souza, de 31 anys, va ser assassinat el passat dijous 9 de juny amb un tret d'escopeta a l'orella, però el seu cadàver només va ser trobat al cap de dos dies i lliurat després per l'Institut de Medicina Legal de l'estat amazònic de Pará, al nord del Brasil, segons un comunicat de la Comissió Pastoral de la Terra (CPT).
El crim va passar a pocs metres de la casa del pagès a Pacajà, una regió de Pará en la qual són recurrents els conflictes entre pagesos i fustaires que talen il•legalment la selva amazònica.
La CPT, vinculada al Episcopat, va afirmar que es desconeixen les causes de l'homicidi, però que alguns testimonis van relatar que la víctima havia estat amenaçada després d'una discussió que va tenir fa uns mesos amb una persona que és considerada representant dels fustaires a la regió.
Segons la CPT, el dia de l'assassinat alguns testimonis van veure a quatre desconeguts circulant en una camioneta negra al Campament Esperanza, on viuen camperols que es dediquen a l'explotació sostenible de fruites de l'Amazònia, principalment castanya.
El crim es produeix menys d'un mes després de la mort de cinc líders ecologistes i camperols en els estats amazònics de Pará i Rondonia que igualment estaven amenaçats per fustaires o per agricultors interessats en desforestar l'Amazònia per augmentar les terres cultivables.
Els líders ecologistes José Claudio Ribeiro da Silva i la seva dona, María do Espíritu Santo da Silva, van ser assassinats el 24 de maig per pistolers a Pará després de denunciar el comerç il•legal de fusta.
Tres dies després el líder camperol Adelino Ramos, conegut com "Dinho" i un dels supervivents el 1995 de la massacre de Corumbiará, va ser assassinat a trets a l'estat de Roraima.
El 30 de maig va ser trobat el cadàver del pagès Eremilto Pereira dos Santos en una zona de Pará a uns set quilòmetres del lloc on va ser assassinada la parella que vivia en la mateixa reserva.
Al cap de dos dies es va confirmar l'assassinat de l'agricultor Marcos Gomes da Silva, un dels líders d'un assentament rural a Eldorado dos Carajás, municipi en què van ser morts 19 camperols el 1996 en una acció policial.
La setmana passada, després d'una reunió de la presidenta brasilera, Dilma Rousseff, amb diversos dels seus ministres i els governadors dels estats amazònics, el Govern va anunciar que adoptaria mesures "més dures" per afrontar l'onada de violència a l'Amazònia.
En Govern va ordenar inicialment el desplaçament d'una força conjunta de l'Exèrcit, la Marina, la Força Aèria i les policies Federal i de Carreteres per reforçar zones considerades com de risc.
Igualment van ser anunciades mesures per protegir a nombrosos camperols i líders ambientalistes amenaçats de mort.
Segons la CPT, la llista d'amenaçats de mort a l'Amazònia arriba gairebé a un miler.
· Article publicat a TheClinic el 14.06.2011 ·
· Més informació:
· Brasil:Latifúndio Assassino
· Quinto trabalhador rural é assassinado no Pará, informa CPT
· Guerra no campo faz nova vítima no Pará e agrava conflito agrário

1 comentari:

Amigos da Rua Gonçalo ha dit...

Incrivelmente esses crimes continuam acontecendo no Brasil.
Quantos mais ainda morrerão?
Quando haverá JUSTIÇA verdadeira que PUNA rápido e exemplarmente os endinheirados?