dimecres, 25 d’agost del 2010

Ha mort el castanyer d'Anna Frank

Les fortes pluges i el vent acaben amb
la vida del castanyer d'Anna Frank


La pluja i el vent han fet caure el castanyer d'Anna Frank

Aquest dilluns 23 d'agost de 2010 ha mort l'arbre de la casa d'Anna Frank a Amsterdam que esmentava al seu popular diari, on explica la persecució de què va ser víctima per part del règim nazi. Durant els últims dos anys els veïns s'havien oposat a la decisió de l'Ajuntament de talar aquest castanyer, de 150 anys de vida, per qüestions de seguretat. I és que l'exemplar estava força malalt. Ara, finalment la pluja i el vent l'han fet caure. Anna Frank va descriure i va esmentar l'arbre centenari a les pàgines del popular diari que va escriure entre els anys 1942 i 1944.
Al maig del 1944, Anna Frank, l'autora del diari més famós de la història, escrivia "el castanyer ja ha florit. Està curull de fulles i és encara més formós que l'any passat". De fet, en el llibre "El diari d'Anna Frank", la història en primera persona d'una nena jueva que va estar amagada a Amsterdam durant la persecució dels nazis a Holanda, esmenta diverses vegades el castanyer que veia des de la finestra de la casa.

Imatge del castanyer des de la finestra de l'amagatall d'Anna Frank

Ara aquest castanyer que presidia el jardí privat de la casa museu de l'Anna Frank a Amsterdam ha anat a terra. Les fortes pluges caigudes i el vent de les últimes hores han ajudat a fer caure l'arbre, malalt des del 2007. Aleshores, l'Ajuntament ja es van plantejar talar-lo per seguretat, una decisió que va aixecar una forta polèmica entre veïns i diferents entitats, que van portar el cas als tribunals. Finalment, els conservadors del museu van aconseguir impedir-ho per la via judicial i el magistrat va instar el consistori a buscar alternatives que impedissin la desaparició d'aquest arbre simbòlic.
Ara fa un any, van col·locar uns ancoratges d'acer a l'arbre, atacat per paràsits i podrit en una gran part, per evitar que es tombés. D'aquesta manera, es preveia que el castanyer, que tenia 150 anys i pesava 27 tones, pogués sobreviure entre cinc i deu anys més. Unes estructures, però, que no han estat suficients per evitar la caiguda del tronc.
Del tronc caigut, ja n'hi ha subhasta a internet: el tros més gros té una oferta de 10 milions d'euros.

· Article publicat a 3cat24.cat el 24/08/2010

2 comentaris:

Àlex March i Raurell ha dit...

Jo crec que ha mort de vell, de debilitat, d'atac per fongs... i ja fa alguns anys que es preveia, encara que s'hagi intentat endarrerir-ho amb l'estructura d'ancoratge.

Representa moltes coses, la relació amb l'Anna Franck, la resistència a la persecució nazi, la perdurabilitat dels arbres en relació als humans, la lluita per mantenir la saga a partir de la descendència (hi ha centenars de descendents seus a les escoles d'Amsterdam), la lluita veïnal per la conservació dels arbres, els coneixements actuals sobre dendrostàtica i, malgrat tot, la victòria de les forces de la natura sobre els enginys humans.

Estic segur que tenim molt per aprendre d'aquesta història.

jd ha dit...

Veïns, consistoris, tribunals, tècnics i polítics si d’alguna cosa es poden felicitar és que la gravetat els afecta a tots per igual. Allò que passa es que molts no ho saben.
Per sort cap mort, cap ferit. I mira la feina que s’han estalviat a l’hora de treure’l; desmontar un castanyer d’Índia no és cap regal, més aviat un bon marron ( i no pas glacé) quan està podrit.
Finalment la polèmica serà si la responsabilitat serà biològica o trigonomètrica...