dimarts, 29 de setembre del 2009

Un altre arboricidi al barri de les Corts

Aquest estiu l’Ajuntament de Barcelona
ha talat els arbres del carrer Comtes de Bell-Lloc


Visc des de tota la meva vida a Barcelona i sempre he estat una enamorada dels seus arbres. De menuda, cada diumenge, anava caminant des de casa meva al barri d'Horta fins la Porta de la Pau o fins la font del bacallà o fins l'ermita de Sant Genis o fins el xalet suís. El meu pare m'explicava cada arbre i m’ensenyava el seu nom, considerava els arbres com a éssers vius que ens ajuden i alegren la vista i la vida. A l'escola m’ensenyaven els noms en castellà i mai he sabut de quins arbres em parlaven. Els meus arbres eren els que jo veia passejant per Barcelona i caminant amb la meva família pels seus carrers. Aquest arbres per mi són tan importants com els monuments de Barcelona i formen part de la meva memòria d'infantesa, joventut i tardor.
Últimament els arbres dels carrers de Barcelona estan desapareixent i finalment els ha tocat als arbres del meu carrer, el carrer Comtes de Bell-Lloc del districte de les Corts entre Caballero i Marqués de Sentmenat.
Vaig rebre a casa meva un escrit de l’ajuntament del barri explicant-me que em farien "el gran favor" d’arreglar el carrer i repoblar l'arbrat, vaig avisar a un amic forest i va venir a veure les acàcies del meu carrer. La conclusió va ser ràpida, era una animalada tallar uns arbres de més de 80 anys, que no estaven malalts, que no destorbaven i ens donaven ombra a l’estiu. Vaig trucar sensa dilacions a l'ajuntament de Barcelona i em van dir que no patís que no els tallarien.
Tinc 60 anys i mai més tornaré a veure el meu carrer tal com era, tots els records associats als arbres ja no existeixen, els van tallar a primers d'agost.
Després de trucar a tots els telèfons possibles de Barcelona, ningú sabia res de res, una persona em va explicar que eren raons de índole política i que jo no podia entendre aquestes qüestions.
Vostès com amics dels arbres saben quines són aquestes raons? És fa alguna cosa per defensar els arbres dels carrers de Barcelona? És pot fer alguna cosa per parar això que esta passant no tant sols al meu carrer sinó a molts carrers de la nostra ciutat?.
M'agradaria que m’ajudessin a conèixer la resposta a les meves preguntes i superar la tristesa que tinc dins del meu cor i a deixar de pensar que no pot ser que les persones a les qui els em donat les claus per governar la nostra ciutat són tan insensibles. Per a mi des de que van tallar els arbres, la conselleria de Medi Ambient és un enemic. No té cura dels meus arbres, els mata.
Fa unes setmanes que dedico les meves vacances a passejar pels carrers de Barcelona i estic espantada per la quantitat d’arbres petits, secs i mig morts que he vist on abans hi havien magnifiques acàcies, plàtans, oms, lledoners, ... i molts altres que han format part de la memòria històrica d'aquesta ciutat.
Si no canvia la mentalitat de la gent que governa ni tan sols els nostres nets podran veure els arbres que nosaltres hem gaudit.

Immaculada Herrero
Veïna de Les Corts - Barcelona
Pel poble, a l’esquena i al marge del poble
Històries com les que ens explica la Immaculada Herrero malauradament passen cada dia. Desconec els motius de l'ajuntament en aquest cas, però les raons d’índole política que li van dir poden ser qualsevol excusa difícil d’explicar; que tenen ganes de gastar-se alguns diners, que deuen algun favor a alguna empresa i així fent obres li tornen el favor, que algun polític no li agraden aquests arbres, ...., mil coses. És molt possible que siguin unes obres d’arranjament d’aquest carrer acollides al Fons Estatal d’Inversió Local del govern d’Espanya per a pal·liar l’atur, unes ajudes que el govern d’Espanya va convocar precipitadament i molt malament i que han ocasionat en molt poc temps la tala indiscriminada d’arbres als carrers de molts pobles i ciutats, els ajuntaments que es van acollir a aquest fons en general també ho van fer de manera precipitada i s’ho estan gastant molt malament, en obres poc o gens prioritàries i molt mal planificades. Massa sovint es té la impressió que molts polítics estan governant per al poble sense tenir en compte el poble, a l’esquena i al marge del poble.
Quan passen coses com aquestes, el que hauríem de fer sempre la ciutadania és queixar-se i denunciar-ho de totes les maneres possibles; queixar-se, denunciar-ho i demanar explicacions a les autoritats responsables d’aquests fets, en aquest cas a l'Ajuntament de Barcelona, cal demanar sempre que ens contestin per escrit, cal recordar que les administracions públiques en les qüestions mediambientals tenen la obligació de contestar per escrit tot el que es pregunti. També cal fer saber i denunciar aquesta mena de fets a les diverses autoritats competents, inclosa la fiscalia de medi ambient. I, sobretot, cal explicar-ho bé a tots els mitjans de comunicació tot demanant que se’n facin ressò, cal que la gent sàpiga totes les agressions als arbres que fan les autoritats i cal que les autoritats sàpiguen que la gent no hi estem d’acord, que estem a l’aguait del que fan i de la manera que es gasten i malgasten els diners.
En el proper plenari del Districte de les Corts, que es farà a l’edifici de l’Ajuntament de la plaça Comes el dijous dia 1 d’octubre a les 19.30, hi aniran una colla de veïns amb la intenció de preguntar la raó d'aquesta tala. Estaria bé que en aquest plenari hi anessin el màxim nombre possible de persones i també dels diversos mitjans de comunicació per interpel·lar a les autoritats i per veure el que hi diuen. Esperem que l’Ajuntament sigui sincer, s’expliqui clarament i no s’inventi excuses de mal pagador.
Francesc Mas
Amics arbres · Arbres amics
·

5 comentaris:

Júlia ha dit...

L'ajuntament ha dut una política erràtica pel que fa als arbres, primer ens van omplir de palmeres i després d'arbres inadequats. Fa temps que es protesta precisament del contrari, d'un excés d'arbres, en alguns casos. Un exemple seria el del Poble-sec, en concret el carrer Blasco de Garay on es van plantar un excés de lladoners, que han crescut massa, enfosqueixen absolutament el carrer i priven de la visió de la via públida des dels pisos, on molta gent gran té la seva distracció en aquests balcons. Em consta que s'ha protestat per tal que alleugerissin el pes arbori però res de res. I en d'altres carrers hi ha escocells buits i fets un fàstic.

La lectora corrent ha dit...

Jo també sóc de Les Corts i també m'estimo els arbres urbans (els vaig dedicar un capítol en una guia científica de Barcelona) i de vegades he vist desaparèixer arbres de Barcelona i m'he preguntat quin motiu devia haver-hi perquè els eliminessin. Perquè suposo que alguna raó hi deu haver. Potser si ens ho expliquessin ho entendríem. Sé que hi ha una tendència a substituir arbres que causen moltes al·lèrgies, com els plàtans d'ombra, per altres d'inofensius per a les persones que, com jo, patim rinitis i conjuntivitis al·lèrgiques. I que, a l'Eixample, aquesta substitució es fa posant, en els xaflans, arbre de flor vistosa o colorida, com els arbres de l'amor.

I com diu la Julia, en alguns carrers no devien pensar que aquells plançons creixerien i tindrien una capçada gran que enfosquiria el carrer i impediria que la llum entrés per les finestres dels pisos baixos. Visc en una primera planta i per sort davant meu no tinc el carrer, sinó una zona verda privada. Tot i que m'estimi els arbres, em molestaria molt que l'enorme ficus que creix en el jardí comunitari --o algun altre dels arbres que hi ha-- fos a tocar del meu balcó i em privés del sol que a l'hivern es tan d'agrair.

Un aspecte positiu de parcs i jardins: quan van fer els jardinets que hi ha en sortir de l'estació de metro de Les Corts, van respectar un arbre que hi havia en un dels patis expropiats i està considerat arbre singular. Em sembla que és un alvocater (ho dic de memòria; és un fruiter americà, però ara dubto si és un alvocater) plantat en la dècada de 1940.

Sílvia Tarragó Castrillón ha dit...

De vegades queixar-se serveix. Recordo que quan treballava a Premià de Mar volien fer un aparcament a una plaça on hi havia uns arbres (no recordo quins) i la gent es va mobilitzar i recollir signatures i finalment no es va fer.

També és cert que on visc sí que es van carregar un arbre per que feia nosa per a fer un edifici. Però si hi ha alguna possibilitat que actuant s'eviti, crec que paga la pena.

La lectora corrent ha dit...

"En el proper plenari del Districte de les Corts, que es farà a l’edifici de l’Ajuntament de la plaça Comes el dijous dia 1 d’octubre a les 19.30, hi aniran una colla de veïns amb la intenció de preguntar la raó d'aquesta tala. "

M'havia apuntat la convocatòria del ple per anar-hi, però estava confosa. No havia llegit bé. Em pensava que era una audiència pública, les sessions en què la regidora dialoga amb el veïnat, però la propera serà el 5 de novembre.

Francesc Mas i Castanyer ha dit...

La Immaculada Herrero ens diu això:
“Sento la confusió, era el 1 d'octubre. Vàrem anar un grup de veïns i mols varen marxar perquè no vàrem poder parlar fins el voltant de les 11 de la nit. Finament ens van escoltar i ens van dir que farien una reunió amb els veïns, per aclarir la raó per la qual és van tallar els arbres tot i estar protegits durant el principi de les obres. Em van demanar el correu i el telèfon per quedar el més ràpid possible.
Ens faria falta saber si existeixen normes per tallar els arbres de una edat determinada, per exemple: potser els arbres de més de 40 o 50 anys no és poden tallar sense un estudi tècnic i signat. Saber si tenim alguna manera de protegir els arbres vells que poden quedar al barri.
Duran el ple em va quedar molt clar que tots els arreglos de carrers: sempre, sempre són amb rearbrat, sense contar amb la opinió dels veïns ni de ningú. Per això seria bo poder tenir un telèfon o que pogués venir algú que sabés les normes a la reunió.”