divendres, 23 de gener del 2009

Un tractament experimental contra el Morrut

Investigadors de la UA trien Benicàssim per a posar en pràctica un tractament experimental contra el Morrut Roig

Els tècnics actuaran en 25 palmàcies de la localitat per a eradicar la plaga i evitar que es propague cap al nord

Un grup d'investigadors de la Universitat d'Alacant, juntament amb el Servei d'Inspecció Fitosanitària de la Conselleria de Medi Ambient, han seleccionat el municipi de Benicàssim per a posar en pràctica un tractament en fase experimental, que es realitzarà per primera vegada a Espanya, per a minimitzar els efectes de la plaga del morrut roig a palmeres.

L'elecció de Benicàssim per a començar a tractar l'epidèmia es va decidir en una reunió que va mantindre la setmana passada l'Ajuntament de Benicàssim, conjuntament amb l'Ajuntament de Castelló, amb Conselleria i tècnics de la Universitat d'Alacant. Benicàssim és el punt més adequat per a iniciar el tractament perquè és la població valenciana més septentrional que s’ha vist afectada. D'aquesta manera, si foren efectius aquests treballs s'eradicaria una plaga que afecta l'espècie Phoenix canariensis, i s’evitaria la propagació cap al nord.
El Laboratori de Fitopatologia de la Universitat d'Alacant ha creat un tractament experimental contra el morrut roig de les palmeres que consisteix a inocular un fong en l'ou, larva o adult, al centre de la palmera. A l'espargir-se per l’arbre, infecta i mata el morrut, i n’evita així la reproducció. Durant el dia d'avui es tractaran 25 palmeres de diferents punts de la localitat, com les que es troben a la Font del Senyor, unes altres poques de l'avinguda Ferrandis Salvador i als carrers Doctor Fleming i Ribalta, entre altres.
Una vegada aplicat el fong, es portarà a terme un seguiment durant tres mesos per a comprovar-ne l’evolució i veure si es troben animals morts dins de la palmera. Fa aproximadament un any es van detectar algunes especias infectades per morrut roig a Benicàssim, majoritàriament en palmeres mascle, que són les que produeixen les flors mascle, i en àrees privades. A partir d'aquell moment, tècnics de l'àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament van seguir una investigació per a visualitzar i detectar les possibles espècies afectades.
El tinent d'alcalde i regidor de Medi Ambient, Sebastián Esparducer, ha assenyalat que “des de l'Ajuntament ens estem esforçant per a salvar el patrimoni natural i ornamental d'alt valor paisatgístic per a la localitat d'aquestes palmàcies, tant en àrees privades com en zones públiques”.
· Article publicat a VilaWeb el 23.01.2009 ·
·

4 comentaris:

Guillem Nicolàs i Larruy ha dit...

Espero amb ànsia que l'experiment sigui un èxit i que ben aviat les espores d'aquest fong s'escampin arreu. Que les comercialitzin, que les sufraguin els governs, o el que sigui abans el morrut no acabi amb el nostre patrimoni vegetal.

Juan Bibiloni ha dit...

Sembla una excel.lent notícia.

Joan

Anònim ha dit...

Tenim el tractament més econòmic que existeix contra el morrut (picudo rojo) i estem salvant el 90% de les palmeres en les que actuem. Per a més info, podeu consultar http://www.infopalmeras.es

Guillem Nicolàs i Larruy ha dit...

Aquest tractament és igual al publicat per mi l'any 2008 aquí a amics arbres, metode Guillem contra el morrut, però posant una mànega per ruixar l'ull de la palmera. Res de nou.