divendres, 23 de març del 2007

Els arbres a la poesia catalana

Els arbres de la poesia catalana ja tenen llibre

'Amic suau, d'aspres cabells, com vell amic dones consells'. Aquesta mostra d'amor al pi, escrita per Josep Carner va ser recitada per Perejaume a la presentació del llibre 'Els arbres a la poesia catalana'. Per alguna feliç coincidència el 21 de març és el Dia de l'Arbre i el Dia Mundial de la Poesia, el que va ser aprofitat per l'Editorial 3i4 per a presentar una antologia poètica que uneix aquestes dues passions.
L'acte es va realitzar a l'auditori del centre cultural que la Fundació de Caixa Catalunya té a la Pedrera de Barcelona. Aquest comptà amb la presència dels seus autors, Jordi Bigues i Victòria Solina i d'Eliseu Climent, editor de la valenciana 3i4,que no va poder intervenir a l'acte per culpa d'una afecció que l'havia deixat sense veu.
L'acte també va comptar amb la presència del mestre, ja jubilat, Joan Triadú, autor d'un primer recull -inèdit- en aquesta direcció que havia servit de base a l'actual llibre. Triadú, que va ser una important figura de l'Escola Thau, va venir acompanyat l'actual director, Frederic Raurell i del secretari de la Institució Cultural del CIC Jesús Diego. En la seva intervenció va assegurar que 'la poesia catalana dóna per a fer un llibre com aquest' i va destacar la 'gran vinculació dels catalans amb els arbres', posant com a exemple el Pi de les Tres Branques. També va relatar força anècdotes que vinculen l'escola Thau amb els arbres, com la repoblació que els propis alumnes del centre van realitzar l'any 80 als terrenys de Collserola que actualment ocupen.
Els organitzadors van voler agrair especialment el suport rebut per l'escola Thau, l'organització ecologista Greenpeace, la revista Viure en Família, l'empresa Maderas Nobles de Sèquia del Segura i la web Amics Arbres, blog especialitzat en poesia catalana als arbres.
La taula de presentació. A baix, Sargatal, Perejaume i Pérez. Foto: J.C.
També van recitar, a més del ja citat Perejaume, Jordi Sargatal, director de la Fundació Territori i Paisatge que feia la tasca d'amfitrió, i el periodista Carles Pérez. Entre els tres van triar una petita però significativa mostra de la poesia catalana dedicada als arbres i la natura, amb obres de Joan Sebastià Font, Màrius Torres, Salvador Espriu o Joan Salvat-Papasseit. I van reivindicar que la glosa als arbres no és unidireccional, sinó també diàleg: 'Ara, vosaltres arbres, poematitzeu-nos'.
A més a més, la convocatòria va servir per presentar a casa nostra la campanya de l'ONU ¿per mitjà del seu Programa pel Medi Ambient (PNUMA)- que consisteix en plantar mil milions d'arbres durant el 2007. Segons va explicar Jordi Bigues, això significa plantar nou arbres per cada quilòmetre quadrat, o sigui, 580.000 arbres en tots els Països Catalans. Bigues també va anunciar noves iniciatives en aquesta direcció com la presentació de 'deu accions quotidianes contra el canvi climàtic' el proper 3 d'abril i la celebració del Dia de la Terra el 22 del mateix mes, durant el qual repartiran llaços verds que visualitzin la mobilització ciutadana contra el canvi climàtic.

Joan Canela
Sostenible. 22/03/2007
· Noticia publicada a Sostenible el 22/03/2007 ·
· De poesia i d'arbres ·
·
Versos i cançons d'arbres d'Amics arbres · Arbres amics ·

·

1 comentari:

Anònim ha dit...

m'agrada molt el llibre