divendres, 16 de març de 2007

De poesia i d'arbres

D'arbres i de poesia

Dimecres 21 de març del 2007, a les 19 hores

Auditori de la Pedrera, carrer Provença 261-265
Dia de l’arbre. Neix la primavera

Presentació de l’antologia:
Els arbres a la poesia catalana
a càrrec dels seus autors, Victòria Solina i Jordi Bigues.

Amb la presència de l’editor Eliseu Climent, el mestre Joan Triadú, el director de l’Escola Thau de Barcelona Frederic Raurell, i el secretari de la Institució Cultural del CIC Jesus Diego.

L’artista Perejaume, i el director de la Fundació Territori i Paisatge, Jordi Sargatal, llegiran poemes antologats.

Presentació als Països Catalans de la campanya:
Plantem 1.000 milions d’arbres del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA)

Tota l’assistència serà obsequiada amb un plançó d’arbre
·
· Tothom hi està convidat ·
·
L’obra
Una antologia de 72 poemes de 28 escriptors dels Països Catalans on l’arbre és el protagonista. Tal com deia l’ecòleg Ramon Margalef, per a descriure apropiadament la complexitat d’un arbre cal un poeta. Inclou tant poemes populars com «El pi de Formentor», l’«Himne de l’arbre fruiter», «El Pi de les tres branques», com d’altres més intimistes i al·legòrics.
Per primera vegada l’ombra de l’arbre abraça els poetes catalans de l’era moderna. Plantar arbres és una prioritat ecològica del nostre temps. La pèrdua de la cobertura vegetal, els incendis i l’erosió dels sòls, i el canvi climàtic plantegen un repte sense precedents per a la nostra generació i al capdavall la pèrdua d’un capital natural. En contrast, l’estima envers el valor del bosc i l’arbre, tant l’humil com el singular, és un exemple de la veneració per la vida i la biofília arrelada en la nostra identitat nacional. Un llibre que va iniciar el mestre Joan Triadú l’any 1980, amb motiu de la celebració del Dia de l’Arbre, i que han conclòs l’activista Jordi Bigues i la filòloga Viqui Solina. Una edició destinada a les butxaques dels excursionistes, els cors de les persones enamorades o les que volen estimar aquesta terra i pàtria.
·
Els arbres a la poesia catalana
Victòria Solina i Jordi Bigues
Col·lecció El Grill. Edicions 3i4
·