dimecres, 31 d’agost de 2011

Matar un arbre

Matar un cirerer

Per començar, perdoneu-me aquesta al•lusió a la famosa novel•la de Harper Lee: Matar un rossinyol, i la commovedora pel•lícula de Robert Mulligan del mateix títol.
Un matí de la meva infantesa, segurament era diumenge, acompanyava al meu pare en la recerca d’herba pels conills (al pati de casa teníem una gàbia de fusta amb mitja dotzena de llorigons, com tants d’altres veïns) quan ell em va fer un comentari d’aquells que resten gravats a la memòria per tota la vida. Parlant de la fragilitat dels arbres va dir-me ”Només cal una incisió que talli l’escorça d’un arbre encerclant tot el tronc perquè un gran exemplar mori; la saba flueix per la capa més nova de fusta, la que hi ha justament sota la pell, per això una petita incisió que l’afecti fa que l’arbre s’assequi”. Aquest capa de fusta és la que ha deixat al descobert unes mans inqualificables, de forma que han mort el cirerer que tant bellament esplendia la darrera primavera en un jardí proper a casa de la meva amiga Rosalia.
Certament, la seva situació quasi sota l’ombra de la palmera sobtava, les branques d’ambdós arbres s’intricaven, però sense molestar-se. La palmera ha estat produint una gran quantitat de dàtils de color carbassa brillant, petits i aspres; en canvi el cirerer víctima de la brutalitat humana perdia les petites cireres encara ben verdes a cops de bastó.
Quan li ho vaig dir a la meva amiga va fer un sentit gest de tristor i enuig. Com jo, quan després de sorprendrem per la inesperada mort del cirerer vaig veure la causa en el tronc encerclat per l’eina del desconegut botxí d’arbres.
Miquel Pastor (Lukas4)
Article publicat a el Habitant-global el 25.08.2011

2 comentaris:

Manel ha dit...

Hi ha brètols que només busquen fer mal.
Quina nosa els feia aquest arbre?

gemma1971 ha dit...

Mai entendré que una persona gaudeixi fent malt a qui és més feble....; hi ha massa gent que no té sentiments... la pria Natura hauria de fer alguna cosa amb ells..., ho sento, però li estan fent mal i ja que el propi home no fa res... almenys que sigui ella qui ho faci :(