dimecres, 3 d’agost del 2011

Pobles verds i florits

Aquest racó verd mereix premi
La Confederació d'Horticultura Ornamental llança el concurs Viles Florides

El model està a França i a Itàlia (i els honors que comporten els Les villes et les villages fleuris o el Comuni fioriti), encara que altres països europeus també han organitzat concursos per impulsar l'enjardinament i una millor cura de les zones verdes a els municipis. Ara, la Confederació d'Horticultura Ornamental de Catalunya importa aquest model i promou el certamen Viles Florides, que permetrà crear el primer segell de qualitat per distingir a les localitats catalanes més actives a l'hora de mostrar la seva riquesa natural o el seu patrimoni vegetal i paisatgístic .
El concurs no persegueix que els ajuntaments amunteguin tones de plantes i flors perquè estiguin en una foto, sinó que es premiarà les millors pràctiques de jardineria, la qualitat paisatgística, el correcte manteniment o la participació ciutadana en aquest esforç comú. Els ajuntaments, seguint les bases del concurs, tindran una guia perfecta per incorporar la gestió d'aquests espais públics en les seves polítiques, mentre en paral•lel es podran revitalitzar les activitats dels sectors de la flor i la planta ornamental (viveristes, gardens, mercats de la flor ...), músties després de la sequera del 2008.
Els promotors del concurs valoraran el patrimoni vegetal que s'ha exposat, i, per tant, els índexs d'enjardinament, la diversitat d'espècies, la seva singularitat (que no sempre comporta més despeses), la integració paisatgista o els valors estètics, entre altres aspecte, diu Teresa Galí-Izard.
Però a més d'avaluar l'ús de l'aigua (cabals subterrànies ...) o la gestió ambiental (papereres, neteja, compostatge ...). "A vegades, és millor tenir menys zones verdes ben gestionades que tenir moltes i mal cuidades. La mala imatge procedeix d'aquest descuit ", diu Galí-Izard.
La intenció també és convèncer els municipis que tenen noves oportunitats econòmiques posant en valor la cura que presten a les seves zones verdes i els seus espais enjardinats. "Es tractaria tant d'obrir aquesta opció als municipis que no han considerat fins ara aquesta faceta com de desenvolupar entre aquells que sí que han fet una aposta turística però han relegat els aspectes ornamentals i paisatgístics", diu Nathan Baidez, encarregat de la coordinació informativa. Els reconeixements seran una, dues o tres flors d'honor, i també s'han reservat premis en metàl•lic per als millors. "Volem que els municipis expliquin el que fan, millorin les seves pràctiques i les facin visibles", diu Baidez. Per als millors hi haurà premi.

Antonio Cerrillo
Barcelona
· Article publicat a La Vanguardia el 02.08.2011