diumenge, 21 d’agost del 2011

Els plàtans del Maresme estan perdent la fulla

El plàtans urbans maresmencs pateixen estrès

Aquests dies, els plàtans d’ombra que formen gran part de l’arbrat viari a diferents municipis del Maresme estan perdent la fulla en grans quantitats. Aquest fenomen deixa copes arbrades amb gran quantitat de fulles malaltes i mortes i que, en caure, deixen aparatoses catifes de fulles seques al terra. En definitiva, els arbres es desfullen ara, quan ho haurien de fer normalment a la tardor.

Factors
Segons ens ha explicat l’Enginyer ambiental Oriol Bassa aquest fenomen s’està produint per diversos factors abiòtic i biòtics. Entre els primers, en destaca que la metereologia ha incidit enguany en un estiu anormal, “amb un juny i juliol molt humit, amb temperatures suaus per l’època, i amb dos cops de calor molt marcats, al maig i a primers d’agost”.

Podes
Però Bassa ha explicat també que, ara, els factors més importants són els biòtics, on en destaca primer de tot “l’estrès al qual estan sotmeses aquestes arbredes, situades en zones urbanes, amb un elevat grau de contaminació, amb limitacions en quan a l’obtenció d’aigua i de nutrients”. En aquest aspecte, l’Enginyer ambiental ha argumentat que les podes intenses i periòdiques, que afecten al reaprofitament de nutrients, eliminen la major part d’estructura de la copa. “En el cas d’alguns municipis, les podes d’enguany s’han fet tard, afectant la brotada dels arbres i deixant més dèbils encara les fulles”, ha aclarit.
Atac del tigre del plàtan | Foto: FADF Maresme

Patologies
“Amb tot això, l’arbre queda debilitat i, aleshores, és quan diverses patologies que en altres condicions no tindrien tanta incidència, afecten ara el patrimoni arbrat urbà greument”. Entre els més significatius, Oriol Bassa ha detallat els fongs: l’oïdi (Microsphaera platani), l’antracnosi (Apiognomonia veneta, Discula nervisequa) i el tigre del plàtan (Corythuca ciliata), tot i que “n’hi ha d’altres”.

Còctel
Segons Bassa, aquest còctel biòtic i abiòtic sotmet als arbres a “un estrès molt i molt dur”, i “quan l’antracnosi i el tigre del plàtan dominen, les fulles es debiliten i moren, assecant-se i caient de l’arbre, acumulant-se al terra de places i carrers, on milers de petits insectes beneficiosos o no, continuen fent el seu cicle”, ha conclòs.

Ramon Texidó
· Article publicat a Diari Maresme el 20.08.2011