dissabte, 27 de novembre del 2010

Una volta per s'Albufera de Mallorca


S'Albufera, un ecosistema molt productiu

Quantes zones humides han desaparegudes al món perquè qui ostentaven el poder de dessecar-les les consideraven zones improductives i viver de moscards? Des del meu modest posicionament de naturalista molt aficionat, puc afirmar que per a mi mateix he comprovat que qualsevol zona humida és un ecosistema molt més ric en biodiversitat que gairebé qualsevol altre de terrestre. Això no vol dir que altres ecosistemes més simples no puguin representar una mateixa importància baix del punt de vista biològic, però sí que vol dir que les zones humides, a més d'escasses, són cau d'una quantitat enorme d'espècies de flora i fauna. En quantitat i diversitat. Entrar a s'Albufera és penetrar dins la biodiversitat. N'hi ha arreu, no pots escapar de veure, escoltar, sentir com es belluga la vida arreu.

Pel que fa a les fotos, en Rafel segur que m'haurà d'ajudar, precisament tenc molts dubtes pel que fa a la primera foto, crec que el de l'esquerra és un orval (Nycticorax nycticorax), l'altra, el de la dreta té una forma semblant a l'orval, però amb plomatge diferent, favat, podrira ser un jove. La segona foto no sé cert si es tracta de la fotja banyuda (Fulica cristata). La tercera foto em sembla un ull de bou (Phylloscopus collybita). La quarta una fotja (Fulica atra). La cinquena el massís del Massanella des de s'Albufera. Un vedell de raça autòctona mallorquina. Dos excursionistes en bicicleta. Oms (Ulmus minor), Allium triquetum i canya "mallorquina" (Arundo donax). La central elèctrica des Murterar, contaminant i afavoridora de l'escalfament del planeta. Rossinyol bord (Cettia cetti). Silueta del cegall (Gallinago gallinago) De totes maneres no vos ne refieu molt de les meves dades.

He realitzades fotos a més espècies d'aus, però ja n'hi ha prou. Un altra dia. Salut.

Joan Vicenç Lillo i Colomar
Alaró a 27 de novembre de 2010.










Fotos JV27nov10

3 comentaris:

Rafel Mas ha dit...

Uep Joan V!
has encertat gairebé en tot.
L'orval de la dreta és un jove, l'ull de bou és P. collybita, les fotges són banyudes...
el que no tenc clar és si és el Massanella o el Tomir el que es veu des de sa Bufera...
La penúltima foto no és de rossinyol bord, és una butxaqueta o brusac (Cisticola juncidis).
Enhorabona per les fotos, bona crònica!

Unknown ha dit...

Preciosa Albufera, sí. Procur visitar-la un pic cada estació i així en veus els canvis, tots concentrats. Si us ve de gust podeu veure'n més fotos aquí : http://www.photoblog.com/Azarak/2010/04/01/en-el-pas-de-les-meravelles.html

Joan Vicenç ha dit...

Cagondena Rafel i t'hauré de donar la raó amb això del Tomir. I mira que hi he pujat vegades als dos puigs, sobretot al Massanella. Gràcies.