diumenge, 26 de juliol del 2009

G8: Infinita tristesa



El G8 i la crisi climàtica: hi coincidiran els fets amb les paraules?



Els governs d’alguns dels països més poderosos del mon es reuniren recentment a Itàlia i produïren un document titulat “Un Lideratge Responsable per a un Futur Sostenible”. A la seva declaració informen al mon que estan “decidits a assegurar el creixement sostenible i a enfrontar els desafiaments interrelacionats de la crisi econòmica, la pobresa i el canvi climàtic”.


Podria ser divertit, si no fos perquè la situació actual és tan tràgica.


El mon enfronta una greu crisi econòmica, la pobresa augmenta a totes bandes – i també en aquests 8 països- i la crisi climàtica està propera al desastre. Tot com a conseqüència directa del lideratge “responsable” dels governs d’aquests i altres pocs països durant moltes dècades.


Òbviament, ningú pot culpar a països com Tuvalu, Fiji, Laos, Cambodja, Papua Nova Guinea, Gambia, Namíbia, Uruguai, Cuba o la majoria dels 192 estats membre de les Nacions Unides d’haver creat aquests problemes. Tan mateix, la majoria d’ells ja estan impactant greument sobre els seus pobles.


El G8 ara promet que “encapçalarà la lluita contra el canvi climàtic”, però la realitat mostra que està fent exactament l’oposat: en el Regne Unit es criminalitza a militants que intenten impedir l’ús del carbó, es planteja obrir Alaska a l’explotació petroliera, les empreses petrolieres i gaseres dels països del G8 es continuen lucrant amb els combustibles fòssils, a la vegada que el consum en aquests països accelera la destrucció de boscos tropicals.


Els països que ja sofreixen a causa del canvi climàtic mai manifestaren el desig de ser “liderats” per el G8. Al contrari, estan exigint que ells i altres governs poderosos acceptin la seva responsabilitat per els problemes que han creat i facin qualque cosa al respecte. No per el 2050 sinó ara mateix. No amb declaracions sinó amb accions concretes. No a traves de “mecanismes de mercat” sinó a través d’estrictes mecanismes legals.


El mon –els seus pobles i ecosistemes- ja no poden tolerar un sistema on uns pocs governs, en base al seu poder econòmic, polític i militar, usen i destrueixen el planeta en benefici propi. En tal sentit, els països del G8 han de recordar el significat de la paraula democràcia i acceptar que constitueixen una petita minoria que no ha rebut de ningú, llevat d’ells mateixos, el mandat de liderar als demés.


El mon no vol ni necessita el seu “lideratge”, però sí necessita que actuïn de manera “responsable” per enfrontar el desastre climàtic que han creat. El món necessita que facin coincidir les seves paraules amb fets.


Per a més informació:


Moviment Mundial per els Boscos Tropicals

Butlletí número 144




Manu Chao

Infinita tristeza



1 comentari:

Dalva M. Ferreira ha dit...

G8, G5...Muita reunião, muita conversa jogada fora, mas ninguém vai fazer absolutamente NADA para parar com a degradação do clima. Assim sendo, infelizmente a destruição do planeta é fatal, pois o ser "humano" (seja G8 ou G5) coloca o LUCRO acima de toda e qualquer coisa, até da sua própria sobrevivência. Tão irracional!