divendres, 10 de juliol del 2009

Quan fa molta calor

On hi hagi una arbreda

Una vegada més, amb la calor de l'estiu, ens arriben consells sobre com fer-la passar millor. Entre ells, el de passar una estoneta en espais comercials amb aire condicionat. Aquest consell, potser vàlid com a solució d'emergència, no s'entén que passi a ser part d'un manual de bones pràctiques, perquè els aires condicionats poden ser molt traïdors, per no parlar del consum d'energia que, se suposa, volem reduir.
La incoherència augmenta si es té en compte que està àmpliament estudiat que quan fa molta calor un cert raonable nivell de confort es pot obtenir sense consum energètic passant l'estona sota una arbreda. Vivim en un país que té moltes arbredes i que no se sap què fer-ne. Per això estan brutes i deixades. Una manera d'usar-les seria condicionar-ne a cada municipi algunes per ser espais on es pogués passar l'estona quan fa calor. Alguns espais com aquests ja havien existit de manera espontània en el passat, però sota la pressió del ciment la majoria d'espais arbrats i sense pendent han desaparegut o són zona urbanitzable.
De moment tot indica que l'aire condicionat és la solució preferida: l'Ajuntament de Barcelona obre davant del mar una enorme esplanada a la Barceloneta i, lluny de plantar-hi arbres que donin bona ombra, hi fica algunes palmeres, inexplicable obsessió d'alguns polítics. L'Ajuntament de Castelldefels ha decidit talar bona part d'una pineda plantada fa cent anys per la Mancomunitat de Catalunya, per fer pistes de pàdel. Gairebé no puc esperar a fer salut tot jugant un partidet a les 12 del migdia d'un dia de calor com els que acabem de passar.
Xavier Brescó. Castelldefels (Baix Llobregat)
El lector escriu. El Punt
· Carta publicada a El Punt el 09/07/09
·

1 comentari:

Anònim ha dit...

Hola, lo que deia de les palmeres, també són un tipus d'arbres (encara que no biologicament) i també poden fer ombra, però està clar que hi ha altres arbres que fan molta més ombra i que poden estar a la vora del mar... Pins, tamarius, i altres clases de coníferes.
Adam.