El Consell valencià vol tallar 3.000 pins al Penyagolosa
La Secció Forestal de la Direcció Territorial de Castelló, depenent directament de la Conselleria de Medi Ambient, s'ha proposat tallar, el proper mes de setembre uns 3.000 pins de les espècies Pinus sylvestre i Pinus nigra principalment de la subespècie salzmannii, al bosc de Sant Joan de Penyagolosa.
Cal recordar que la major part de les poblacions de Pinus nigra al País Valencià han sigut incloses en una figura de protecció anomenada Llocs d’Interés Comunitari o LICs.
L'objecte seria fer front a l’afectació d’aquests pins pel vesc, (Viscum album subesp. austriacum), una planta paràsita que viu sobre els pins (i altres arbres) xuclant-los la saba. La Junta Rectora del Parc Natural de Penyagolosa, reunida el proppassat 3 de juny a Vistabella, ha emés un informe desfavorable al projecte de la Conselleria.
Els valors naturals i culturals del bosc de Penyagolosa exigeixen un tractament molt acurat que no pot basar-se, com pretén la Conselleria, en la simple tala dels arbres i així ho subscriuen diferents opinions tècniques que qüestionen la seua conveniència.
El bosc de Penyagolosa és justament això, un bosc i com a un bosc (no com a una reserva de fusta) ha de ser tractat.
Cal, doncs, una anàlisi més profunda de la situació que hauria de conduir a l’elaboració d’un Pla Integral de Tractament del Vesc al Massís de Penyagolosa. Aquest Pla no pot estar reduït a una petita àrea (40 Ha), com pretén la Conselleria, sinó que ha de considerar tot el Parc natural i ha d’incloure diverses mesures (seguiment, prevenció, gestió del sotobosc, usos controlats del vesc, poda...), amb una visió global de l’ecosistema forestal, sense limitar-se a la més simple i irreversible com és la tal de pins.
La gestió dels boscos no pot continuar fent-se al segle XXI, ni en els seus continguts (prioritzant l’extracció de fusta), ni en les seues formes (oblidant la participació social) igual que al segle XIX. Cal defensar una gestió forestal amb objectius ecològics, de manera democràtica, participativa i transparent, defensant un bosc viu, amb tota la seua riquesa, diversitat, valor i capacitat ecològica.
Considerem, per tant, que a la vista d’aquestes consideracions i de l’informe de la Junta Rectora del Parc Natural de Penyagolosa, la Conselleria de Medi Ambient ha de paralitzar totalment la tala prevista al bosc de Sant Joan i ha d’ajornar qualsevol decisió sobre aquest tema a l’elaboració d’un Pla Integral, el qual ha de ser sotmès a un intens procés de participació social.
Per un bosc viu: No a la pretensió de la Conselleria de Medi Ambient de tallar 3.000 pins a Penyagolosa
· Proposta didàctica:
· El Pinar Negral
· Camins i Sendes
· Article publicat a Biologia-Geologia, Bloc de Biologia i Geologia de l'IES Penyagolosa de Castelló de la Plana, el 19.07.2009
·
2 comentaris:
Josep (Benaguasil).
Tothom sap que el govern valencià pensa i treballa com l'extint govern BUSH: per evitar incendis talla els arbres. Doncs bé, el govern valencià pensa que com eixa plaga mata els pins és millor tallar-lo en lloc de tractar-los. Ara bé per a projectes megalómans i Fòrmules 1, per això sí que hi hà diners i paciència...Ai mare!!
francament crec que la solució no es tallar arbres es tractar-los. Jo no soc experta però això un cec o veu. No sarà que son una colla de ineptes els que donen aquestes so-lucions. Per aquest cami aviat ens quedarem sense boscos i sense oxigen.
Publica un comentari a l'entrada