dijous, 9 d’abril del 2009

Eliminen el Pi Bessó de la Rabassada

La Generalitat ha talat el Pi Bessó
mentre netejava la Rabassada


El Servei de Carreteres del Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya ha tallat el Pi Bessó de la Rabassada, un pi centenari al terme de Sant Cugat del Vallès, mentre netejava la Rabassada de les branques i pins caiguts en el temporal del passat gener, tot i que aquest arbre estava en bones condicions i no s’havia malmès gens per la ventada.
El Pi Bessó, un pi pinyoner, era un arbre amb valor natural i històric per a Sant Cugat, la seva contornada i per Catalunya, que formava part del catàleg patrimonial de Sant Cugat, tenia prop de 150 anys i era un testimoni històric de la comarca, ja que al peu del pi havien tingut lloc molts afusellaments durant i després de la Guerra Civil. Situat al quilòmetre 7,9 de la carretera de la Rabassada, al seu costat hi ha un monòlit de la ciutat de Rubí en homenatge a diversos ciutadans que van ser executats allà.
Aquesta lamentable actuació de la Generalitat es va fer sense previ avís a l’Ajuntament de Sant Cugat i sense tenir en compte l’important valor natural i simbòlic d’aquest pi.
Abans aquesta carretera de la Rabassada depenia de la Diputació de Barcelona i a l’any 2006 la Generalitat se’n va fer càrrec. La Diputació de Barcelona quant havia de fer alguna actuació avisava l'Ajuntament explicant les accions que farien, la Generalitat va avisar que actuaria sobre els arbres malmesos, però aquest no era el cas del Pi Bessó.
El Departament de Política Territorial i Obres Públiques ha admès haver tallat el pi sabent que el seu estat era bo, va dir que desconeixien que l'arbre formés part del catàleg patrimonial de la ciutat i ha explicat que les raons d’aquesta tala van ser que la situació del pi posava en perill la circulació viària.
L'Ajuntament de Sant Cugat ha demanat explicacions a la Generalitat i denunciat els fets davant els mitjans de comunicació, amb l'objectiu que una cosa com aquesta no torni a passar mai més.
Les dades:
Pi Bessó
Altura: 15 metres
Amplada de la capçada: 13,5 metres
Perímetre de la soca: 3,2 metres
Perímetre del tronc a un metre de terra: 2,2 metres
Situació: Carretera de la Rabassada, km 7,9
Molt malament i molt lamentable aquesta actuació de la Generalitat i molt malament aquesta falta de comunicació amb l’ajuntament afectat i també amb els altres Departaments de la Generalitat. Costa ben poc comunicar-se i preguntar als Ajuntaments quan es fa qualsevol cosa als seu municipis, però accions com aquesta demostren que no hi ha voluntat per fer-ho, ni confiança ni lleialtat entre les institucions. I tampoc s’entén la falta de coordinació a dintre mateix de la Generalitat, a unes conselleries se’ls encomana preservar el medi natural i la memòria històrica, en aquest cas gestionades per Iniciativa, i un altre conselleria, en mans dels socialistes, elimina aquest patrimoni en un tres i no res.
Ara mateix que acaben de revisar el pacte de govern, als ciutadans sempre ens quedarà el dubte si això només ha estat un descuit, un acte lamentable i fortuït o està fet amb tota mala fe i és fruit d’aquesta mena de “guerreta” que de tant en tant i de manera més o menys soterrada s’estan fent entre elles les diverses forces polítiques que governen la Generalitat.

Igual que l'Ajuntament de Sant Cugat, demanem tota mena d’explicacions a la Generalitat i demanem que es prenguin les mesures adequades per tal que coses com aquesta no tornin a passar mai més.
·

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Es poden demanar tantes explicacions con es vulgui però l’arbre ja ha estat executat. Encara que els d’Obres Públiques indemnitzin als de l’ajuntament el mal ja està fet. I la pregunta seria: canviaran res del seu protocol - si és que en tenen – per a que això no torni a pasar ? Quina garantia en donaran ?
No crec que ningú no fós concient de la burrada que s’estava fent. Malament anem quan pot més el salari de la por que el sentit comú. I sort que estem parlant de la Generalitat de Catalunya. Sobretot que no se’n assabenti la Fiscalia !

Anònim ha dit...

pus assegurar que es va avisar a lajuntament de sant cugat. les actuacions estaven enmarcades dintre de la neteja per la ventada del 24 de gener. I ningu de lajuntament va voler visitar les actuacions ni donar el seu punt de vista. els responsables del parc de collserola tambe van ser informats, va haber una reunio entre ells i els tecnics de la generalitat i cap problema per la seva banda.
pero veig q interesa mes intoxicar q no pas informar.
i em pregunto si algu pateix un accident contra el arbre (situat en plena corba a 20 cm de la calçada?!!) qui es el responsable de les morts?!?!?