dimarts, 28 d’octubre del 2008

Hi ha poca justícia ambiental

El fiscal de delictes ecològics censura amb duresa a les administracions

De les 83 diligències obertes l'any passat només tres van ser d'ofici

El fiscal coordinador de medi ambient i urbanisme de Catalunya, José Joaquín Pérez de Gregorio, ha censurat amb durs qualificatius la total passivitat de totes les administracions públiques en la persecució d'aquests delictes. La memòria de l'any 2007 al·ludeix a una situació que s'arrossega des de fa temps, però el to utilitzat aquesta ocasió denota l’afartament pel comportament dels poders públics, als quals acusa de mirar cap a un altre banda.
En aquest sentit, el fiscal afirma: "és preocupant i molt coneguda l'existència de nombroses activitats industrials que generen contaminació atmosfèrica, abocaments d'aigües residuals sense depurar a lleres públiques, utilització fraudulenta de depuradores d'aigües residuals urbanes, abocaments il·legals de purins o existència d'abocadors il·legals de residus tòxics", que coneixen les administracions i que no denuncien, tot i sabent que aquestes instal·lacions estan en situació d'il·legalitat administrativa.
El fiscal afirma que no dubta de la professionalitat dels funcionaris i insinua la responsabilitat política. En aquest sentit, precisa que aquesta actitud "lamentablement sembla persistir" amb CiU o amb l'esquerra en el poder i recorda que porta 18 anys reunint amb els representants del Departament de Medi Ambient de la Generalitat perquè canviïn la seva actitud i res d'això ha succeït. A tall d'exemple, el fiscal recorda que l'Agència Catalana de l'Aigua i l'Agència Catalana de Residus Urbans únicament van presentar una denúncia cadascuna davant la fiscalia durant 2007 i va ser arxivada a l'instant perquè no constituïa delicte. Igualment, dels gairebé 1.000 ajuntaments que hi ha a Catalunya, només un va presentar una denúncia l'any passat i també va ser arxivada. A més, el fiscal es sorprèn que no s'hagi presentat ni una denúncia per "comprovats delictes contra l'ordenació del territori amb incidència ambiental". Amb tot, la direcció general de Medi Natural és, una vegada més, la "honorable excepció" a aquesta passivitat del poder, diu el fiscal. Des de 2003 han ocupat aquest càrrec Ramon Luque i Joan Pellisé, els dos d'Esquerra Unida i Alternativa. L'actual directora és Núria Bonaventura.

La memòria tampoc reflecteix una intensa activitat investigadora dels tres fiscals especialitzats. I és que de les 83 diligències que es varen incoar l'any passat només tres van ser d'ofici. O sigui, per iniciativa del fiscal. No apareix, per exemple, cap menció a la memòria a les fuites nuclears soferts a la central nuclear d'Ascó el novembre de 2007.
La majoria de les diligències (60) es van obrir per atestat policial i d'elles, 50 van ser dels agents rurals dependents de la direcció general de Medi Natural. Altres 17 denúncies van ser presentades per associacions o particulars.
Pere Ríos. Barcelona
El País. 24/10/2008
· Article publicat a El País del 24/10/2008
·

2 comentaris:

zel ha dit...

Només s'afanyen si sospiten que ets basc, o cremes fotos del rei...

Anònim ha dit...

Aquest home no veu que essent valent com és, l‘Administració vetlla per la seva salut : sobretot que el fiscal no prengui mal de tant treballar !