dimarts, 7 d’octubre del 2008

Cal salvar el bosc de la baga de Carboners

Van talar un centenar de pins negres del bosc
de la Baga de Carboners de Setcases


EL passat dimecres dia 17 de setembre es va descobrir per casualitat que s'estava procedint a la tala del bosc de pi negre de l'obaga de Carboners i sembla que ja s’havien talat un centenar arbres. A rel d’aquest luctuós fet les entitats AEMS – Rius amb Vida, Associació de Naturalistes de Girona (ANG), l'Associació Arç, el Grup de Defensa de la Natura (GEDENA) i el Grup de Defensa del Ter (GDT) del Ripollès van fer públic aquest manifest:
Ripollès, 19 de setembre de 2008
Des de dilluns dia 15 s’està duent a terme la tallada del bosc més important de pi negre de la comarca del Ripollès, que és a la baga de Carboners, al terme municipal de Setcases.
El març de l’any passat després de diferents converses, informes i contactes amb diverses administracions, i el lliurament de gairebé 2000 signatures a la Direcció General de Medi Natural de Barcelona, es va aturar la tallada del que ha de ser considerat el bosc protector madur més antic i centenari de la comarca del Ripollès, que és patrimoni i responsabilitat darrera de la Generalitat.
Aquest bosc forma part del domini PEIN de les capçaleres del Ter i del Freser, acull diferents aus protegides per la normativa vigent, és inclòs dins la Carta del Paisatge de la Vall de Camprodon, és inclòs dins de la Reserva Nacional de Caça Freser - Setcases, hem de suposar que serà inclòs dins el Catàleg de boscos madurs que està elaborant el CREAF pel mateix departament de Medi Ambient, ha estat també inclòs en el Pla Director Territorial i l’Agenda 21 realitzat l’any 2007 a la comarca del Ripollès, i ha estat proposat també per incloure’l en el futur Parc Nacional.
Alhora, segons informes elaborats per experts qualificats i reconeguts del Departament de Biologia Vegetal de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona hauríem de creure que la Generalitat, que n’és propietària, ha de tenir més interès a protegir-lo que no pas a explotar-lo desconsideradament.
Per tot això donada la pressa i gravetat de la situació us demanem l’aturada urgent i la reconsideració pel que pot suposar el manteniment d’un dels boscos culturals i pedagògics més importants per la Vall de Camprodon, i de tota la comarca del Ripollès.
Les pressions de les cinc entitats en defensa del territori van fer efecte, i van aturar, de manera cautelar, la tala del bosc madur de pi negre de la baga de Carboners.
Posteriorment es va convocar una reunió a l'Ajuntament de Setcases amb representants del Departament de Medi Ambient i Habitatge, del consistori i de les entitats. En aquesta reunió s’acordà actualitzar, a partir d'un procés participatiu, el Pla de gestió d'aquest bosc madur de pi negre. La supervisió d'aquesta actualització serà a càrrec del Centre de Recerca i Aplicacions Forestals. Els assistents a la reunió es van manifestar satisfets, però van demanar, a més, que hi participin altres entitats independents de recerca que actuïn com a 'àrbitres'.
O sigui, que tot això no esta del tot solucionat i aquest bosc encara està en perill. Caldrà estar atens de com va aquest procés participatiu i veure com queda redactat i aprovat el Pla de gestió del bosc madur de pi negre de la Baga de Carboners de Setcases.
·