dimecres, 1 d’octubre del 2008

Aglans arrissats, aberració de jardí o mutació?





Dilluns passat esperava al Parc Bit d’Inca a que em venguessin a recollir en cotxe. Ho feia vora una nau industrial d’una empresa que havia sacrificat part del solar per dedicar-lo a jardí. 4 rosers, una alzina, un parell de fulls de geotèxtil i escorça de pi per minimitzar el manteniment.
L’alzina em va sorprendre: els didals dels aglans, aquesta fundeta o caperutxa que duen quan encara són verds, tenien les voreres arrissades.
Desconec si es tracta d’una varietat d’Alzina Quercus ilex de jardí o si és una mutació.
Del que gairebé estic segur, és de que no deu ser planta autòctona, genètica autòctona em refereixo. I de que el seu polen s’escamparà fins allà on pugui, empeltant les alzines locals.
No eren només uns quants aglans, eren tots els de l'alzina.
Vos pas unes fotos per que en faceu comentaris si trobau.


Rafel Mas, Búger 1 d’octubre de 2008-10-01

4 comentaris:

Juan Bibiloni ha dit...

Pareixen petites agalles.

Joan

Guillem Nicolàs i Larruy ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Guillem Nicolàs i Larruy ha dit...

Això semblen cecidis, petites tumoracions causades per la parasitació d'una vespeta que obliga a la planta a créixer d'una manera que no té programada. Dins d'aquestes tumoracions creix la larva d'una nova vespeta

Anònim ha dit...

hace un par de años, en un foro comentaba este detalle con muestras de bellotas de las encinas de los alrededores de mi pueblo, costa cantabrica vizcaina... Hay pies que producen estas bellotas y grupetes de árboles pero a veces hay uno que sí y otro que las da normales. Yo no tengo respuesta. Aquí en Bizkaia es algo normal ¿Valor taxonomico? no sé si lo tendrán, yo soy un mero mirón.
Erbi