dijous, 31 de maig de 2007

Al-Mayurqa: no ens fareu callar


A finals dels anys noranta un grup d’amics varem contactar amb Al-Mayurqa per demanar-los la col·laboració en un concert de solidaritat amb Nicaragua. Varen respondre afirmativament sense més preàmbuls. Aquests darrers quatre anys a Mallorca, a les Illes ha estat molt dur haver de patir veure i viure com es maltractava el nostre territori i la nostra llengua.
Enmig de la lluita, en primera línia, Al-Mayurqa. Enmig de la desesperança, com un alè fresc a l’estiu, la música d’Al-Mayurqa. Sense els instruments musicals, a peu de carrer, amb el puny enlaire, Al-Mayurqa. Enmig de les covards represàlies del poder, Al-Mayurqa. Al bessó de les festes populars, entre la gent, obrint camí, Al-Mayurqa. El futur, un poc més clar, serà també gràcies a Al-Mayurqa.
Gràcies bona gent, gràcies Al-Mayurqa.


«no ens fareu callar, hereus sou de dictadura,
no deixarem de cantar per molt que tengueu mà dura,
no ens fareu callar polítics de dreta estantissa
»

··

Grup nascut l’any 1994 amb la intenció de dignificar la música tradicional mallorquina fent una lectura actual del temes que ens defineixen com a poble.
Ens preocupa la nostra identitat, el nostre País, la nostra llengua i la nostra cultura, sense oblidar que som part del Mediterrani i que la riquesa del nostre patrimoni cultural no pot desaparèixer.
A camí entre tradició i la cançó d’autor tenim enregistrats cinc CD’s “Projecte Roig”(1995) “De poetes i altres codolades” (1997) “Anem de gresca”(1998), “Fent camí” (2001) i “amb Coherència (2004).
El grup va guanyar el Premi Cerverí, amb la cançó “Mai l’amor es impossible” del CD Projecte Roig” amb lletra i música de Toni Roig, premi atorgat per la Fundació Prudenci Bertrana de Girona en la seva edició de 1996.
Reivindiquem el MEDITERRANI com espai musical propi de la ribera de migjorn fins a la de tramuntana, sense oblidar l’orient.
Per tradició feim ús dels instruments que de forma ancestral han sobreviscut al pas del temps, amb la intenció, entre d’altres de fer arribar a les generacions futures tots els valors que no volem que es perdin.
Com sempre seguim defensant el compromís amb un país, un idioma i una forma de viure i sentir que conformen la nostra identitat. Si la perdem desapareixerem com a poble.
Volem deixar oberta la porta a la creativitat, a les noves tecnologies musicals i fins i tot a les noves músiques d’arrel ètnica ja que la cultura es sempre viva i lluitam perquè no esdevingui un peça de museu.

LA CULTURA FA LES PERSONES LLIURES