dijous, 24 de maig del 2007

Carl von Linné


Tres segles del naixement de Carl von Linné

Carl von Linné, pare de la taxonomia moderna, va néixer el 23 de maig de 1707 a Rashult (Suècia) avui fa tres-cents anys. Arran d'aquest aniversari, durant tot l'any es faran tota mena d'actes, sobretot aquests dies, per homenatjar-lo i per enaltir el sistema de classificació dels éssers vius que va idear i que encara es fa servir. On es fan més activitats per a commemorar aquest tres-centè aniversari és Suècia, però també se'n fan a molts llocs de tot el món.

Dimarts es va inaugurar oficialment la celebració del tres-centè aniversari de Linné a Suècia, amb una acte a Rashult, la població on va néixer. Per a aquesta setmana hi ha preparat un retrat gegantí del naturalista fet de flors, s'han editat llibres commemoratius i fins i tot s'ha fet una reproducció d'un camp del segle XVIII. Però la cerimònia principal, que es fa avui a Uppsala, es pot seguir en directe via internet des de la web de la Universitat d'Uppsala. Hi participen personalitats com el secretari general de l'ONU, Kofi Annan, la primatòloga Jane Goodall i àdhuc l'emperador japonès Akihito.

De les activitats preparades als altres països es destaca l'homenatge que dedicarà enguany a Linné el parc Keukenhof dels Països Baixos, conegut pels jardins i les exposicions plenes de flors, entre les quals l'exposició fotogràfica 'Herbarium Amoris'. I és que el naturalista suec va viure uns quants anys als Països Baixos, on va fer el doctorat; a més, les seves investigacions botàniques són molt apreciades en un país que té una indústria floral potent i que és conegut al món pel cultiu de les tulipes. També els Estats Units, França, la Gran Bretanya i el Japó també han preparat actes importants en record de Linné.

El gran classificador

Carl von Linné és conegut, sobretot, per la gran tasca que va fer en el camp de la taxonomia, per la classificació que va dur a terme de tots els éssers vius coneguts, agrupant-los en regnes, classes, ordres, gèneres i espècies, a partir de la qual va idear, més tard, la nomenclatura binària o binomial. Amb aquest sistema de nomenclatura, els éssers vius es designen amb dues paraules: la primera, sempre amb inicial majúscula, n'indica el gènere, i la segona, tota amb minúscules, n'indica l'espècie. Aquest sistema de nomenclatura es fa servir encara avui en tots els éssers vius, noms com 'Homo sapiens', 'Canis lupus' o 'Capra hircus' en són alguns exemples. Però Linné va fer molts avenços científics més, com la classificació dels sistemes reproductius de les plantes. Si d'entrada fou contrari a les teories de l'evolució de Darwin, i mai no hi va arribar a creure del tot, amb els anys i a còpia d'investigar, es va debilitar la seva creença en la fixesa de les espècies.

Si voleu saber més coses de Linné, podeu consultar aquesta biografia de la Universitat de València, i podeu llegir a internet totes les cartes que va rebre o enviar durant la seva vida o fins i tot consultar una versió digital de l'herbari que va fer col·leccionant plantes durant anys i panys.

Informació extreta de: