diumenge, 18 de març del 2007

Prou! Salvem la nostra terra!


Prou destrucció, salvem Mallorca

Fa tres anys que milers i milers de persones vàrem sortir junts al carrer sota el lema «Qui estima Mallorca no la destrueix». Demanàvem un canvi de tarannà, que no es duguessin endavant projectes que han suposat una destrossa ambiental mai no vista.
Dissortadament no ens van escoltar, i ara tots els illencs i els que ens vendran al darrere haurem de pagar les seves conseqüències ambientals i econòmiques.

Per això avui tornam a ser aquí, per dir que ja n'hi ha Prou!
Temps enrere vàrem sortir per demanar la protecció de sa Dragonera, des Trenc, de Cabrera, per demanar una Llei d'Espais Naturals. Avui no som aquí per protegir una zona humida, un alzinar o una cala. Hi som per fer front a tot un desgavell de projectes. Ara que ja tenim bona part de la costa desfigurada toca trinxar el sòl rústic. Amb la destrossa de les carreteres s'ha servit Mallorca en safata de plata als qui especulen amb el territori. Aquests darrers anys també hem vist desprotegir espais naturals com el Parc de Llevant o el de Cala d'Hort, per molt que ara es vulguin maquillar amb noves figures de protecció de nom altisonant i poca efectivitat. I què dir de Ciutat, on s'ha de lluitar pam a pam contra el ciment i l'asfalt per aconseguir zones verdes. Tot plegat fa que Mallorca i les illes ens quedin cada vegada més petites i la gent s'hi senti més ofegada.

Per això volem dir Prou !
A més de demanar respecte pel territori, també volem demanar netedat en les formes i en el fons de les accions polítiques. A la desfeta territorial s'ha afegit una gran permissivitat enfront de les irregularitats urbanístiques. Algunes d'aquestes irregularitats constitueixen vertaders atemptats als espais naturals. D'altres han degenerat en casos de corrupció que han acabat en els tribunals. Demanam a les administracions responsables que d'una vegada per totes es prenguin seriosament l'ordenació i la disciplina urbanística i que sancionin amb decisió totes les irregularitats.

També davant la deixadesa i la corrupció urbanística cal dir Prou!
Potser diran que som els de sempre i que demanam el de sempre. Però resulta que els de sempre som cada vegada més i venim de més indrets. La Real, es Carnatge, ses Fontanelles, Son Sardina, Bunyola, Sóller, Inca, Campanet, Búger, sa Pobla, Marratxí, Felanitx... Avui, aquí, hi ha gent que mai s'havia manifestat abans, persones que provenen de tots els àmbits socials i idees polítiques. Tota una fita en la història d'aquesta illa, una fita que reflecteix com van les coses en el nostre limitat territori insular.

Quinze plataformes i tanta de gent que s'ha afegit a dir Prou!
A tots els que heu vingut, gràcies. En nom d'aquestes illes malmenades i de les generacions futures. Hem de ser conscients de la importància de fer sentir la nostra veu. Pensem per un moment què seria de sa Dragonera, des Trenc o de Cabrera si en el seu moment la gent no hagués sortit al carrer. Podem fàcilment imaginar-les plenes de xalets i de ciment, com la costa d'Andratx, Calvià, Palma o Llucmajor. Ara que el Govern presumeix de tenir aquests espais naturals protegits, i que els utilitza per fer promoció turística, potser cal fer memòria i recordar de qui és el mèrit de la seva protecció; i també de qui N0 ho és. Fa anys, un president d'aquesta comunitat va menysprear una manifestació com la d'avui, dient allò de «tanmateix no n'hi ha cap dels nostres»...; idò aquells que no eren dels seus són els que han fet possible protegir els indrets més bells d'aquestes illes. Potser d'aquí a uns anys també se'ns recordarà per haver alçat la veu davant tants despropòsits i tanta destrucció del paisatge.

Se'ns recordarà per haver dit Prou!
De manera especial, volem manifestar també la nostra total solidaritat amb les persones i les entitats que estan en el punt de mira de campanyes de manipulació i de descrèdit utilitzant arguments falsos i barroers, i d'aquelles que han estat amenaçades o agredides pel senzill fet de pensar diferent. El GOB i Salvem Mallorca també patim aquesta onada de criminalització dels moviments socials. Francament, mai ens hauríem pensat que es pogués caure tan baix...

Davant tanta manipulació informativa, també volem dir Prou!
Per la nostra part, mai no respondrem de la mateixa manera, no caurem en la provocació. En tot cas, ens servirà d'esperó per reforçar els moviments socials i continuar fent sentir la nostra veu amb totes les nostres forces. Com hem fet sempre. Amb el respecte que no es té amb nosaltres. Amb la llibertat que dóna el no actuar en benefici propi. Amb la fermesa que ens dóna el convenciment en les nostres idees.

Diguem Prou destrucció!
Salvem Mallorca

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Senyores i senyors, no som dignes que el PP entri a governar un altre pic a ca nostra! Digau-ho no només de paraula, sinó també amb la papereta electoral del proper 27 de maig de 2007, i Mallorca quedarà salvada. Visca la dignitat d'un poble català com Mallorca!

Anònim ha dit...

No home, no. Millor resar a Sant Pere. A veure si cau una tempesta i una llampegadeta fa net de farsants especuladors !!!

Anònim ha dit...

Soc del principat.
Ahir al vespre vaig veure per la televisió la noticia d’aquesta manifestació.
Em vaig emocionar.
Avui al llegir aquest escrit també m’ha emocionat.
Endavant Mallorca!

Dalva M. Ferreira ha dit...

Emocionante! É bom ver que as crianças participam, pois a maioria dos adultos já se corrompeu. Elas sim, são o futuro do planeta! PREU!

Jaqme ha dit...

Va ser fantàstic!
Haguéssim pogut fer una trobada de blogaires contra el ciment!
:)
Salvem Mallorca!
Per cert...
http://estrats.blogspot.com/2007/03/17-m.html