dimarts, 13 de febrer del 2007

Talen uns til·lers centenaris

Un tècnic fa talar sense permís uns arbres centenaris d´una plaça
del Barri Vell


L´Ajuntament de Girona estudia expedientar un tècnic que ha
fet talar arbres centenaris


«He marxat de casa plorant perquè no volia sentir la serra talant els arbres». Amb aquestes paraules s´expressava una veïna que es mostrava especialment indignada per la tala d´arbres que es va iniciar ahir al matí a la plaça dels Lledoners del Barri Vell de Girona. Un jardiner de les brigades estava talant alguns dels til·lers de la plaça per ordre d´un tècnic superior. Quan l´equip de govern va tenir coneixement de l´acció ja va ser massa tard.
Ho reconeixien ahir el tinent d´alcalde de Medi Ambient, Ponç Feliu (PSC), i l´alcaldessa de Girona, Anna Pagans (PSC). Ambdós representants municipals van assegurar ahir que de la tala d´arbres a la plaça dels Lledoners «No en sabíem res i estem disconformes amb l´acció» va lamentar Ponç Feliu. Ningú els havia advertit que l´objectiu final d´uns senyals de trànsit a la zona en què s´informava que es prohibia aparcar a la plaça perquè s´havia de fer una simple «poda» era en realitat l´eliminació d´uns arbres històrics. Els veïns lamenten que el senyal no advertís de la tala. «Hauríem pogut anar-nos a queixar abans», assenyalaven. Com que en el cartell -col·locat divendres passat- tant sols s´assenyalava que s´havia de fer una poda, no van tenir sospites de l´acció contra els arbres centenaris fins a comprovar visualment què passava ahir al matí.
De l´existència en aquesta plaça d´aquests exemplars n´hi ha constància des d´inicis del segle XX. L´alcaldessa de Girona explicava ahir que el tècnic que havia manat talar els arbres havia comès «un error important» perquè no n´havia informat l´equip de govern ni s´havia pogut consultar el punt de vista dels veïns de l´entorn de la plaça.
L´empleat hauria actuat per decisió pròpia perquè presumptament hauria detectat que els til·lers afectats creixien malament o estaven mig malalts. Aquesta actuació per lliure pot acabar en l´obertura d´un expedient. De fet, Ponç Feliu ha anunciat que s´estudiaran mesures a aplicar al treballador «a nivell intern».
Tot i que aquest espai del Barri Vell està batejat com la plaça dels Lledoners, en l´actualitat hi havia una desena de til·lers. Ara, pràcticament la meitat han estat talats. Un dels exemplars s´havia tret uns anys enrere perquè estava mort i es va substituir, precisament, per un lledoner.
Els arbres han estat un dels símbols identificatius de la plaça al llarg del temps.Per això ha dolgut més l´actuació. La bona sintonia entre aquests arbres i els residents a l´entorn de la plaça fa molts anys que dura. De fet, a meitat del segle passat els arbres estaven descuidats i van ser els mateixos veïns els que es van encarregar de mantenir-los. En un quadre a l´oli del pintor Isidre Vicens, elaborat als anys seixanta, els arbres hi apareixen ressaltats.
Tot i que no es podrà tornar a recuperar la imatge antiga de la plaça, l´alcaldessa de Girona, Anna Pagans, ja va assenyalar ahir mateix que s´hi plantaran nous exemplars tan aviat com sigui possible. El tinent d´alcalde de Medi Ambient de l´Ajuntament, Ponç Feliu, va explicar que s´hi posaran nous til·lers, possiblement avui.
Tapi Carreras, Girona.
Diari de Girona. 13.02.2007
· Article publicat a Diari de Girona el 13.02.2007
*

1 comentari:

Kepa ha dit...

las fotos que has puesto ultimamente de insectos son geniales, me encantan los bichitos. Saludos