dimarts, 11 d’abril del 2006

Paradissos valencians en perill

Tarongers

El perfum de la flor del taronger comença a escampar-se per planes i valls del nostre país i els camps, encatifats de groc amb la flor de l´agret, són com petits paradissos que de tant en tant ofereixen joia per als sentits. Passejar entre horts de tarongers permet assaborir profundament la flaire dolcenca de les flors que de vegades es combina amb la sentor que fa la terra humida, acabada de regar. Entretant, l´oïda és acaronada pel murmuri de l´aigua que brolla per les sèquies, acompanyat del piular de tòrtores, gafarrons i teuladins. I mentre la vista es recrea amb els esguits blancs que fan les flors sobre les fulles verdes, hom pot satisfer el gust amb alguna taronja de classe tardana que encara penge de l´arbre. També xuclant el peçonet àcid de l´agret i tastant el fenoll de sabor anissat que creix a les vores dels camins.
Els camps de tarongers que creuen la geografía valenciana són paradissos, però molts d´ells amb data de caducitat, més o menys pròxima segons com estiga d´avançat el procés de construcció del corresponent PAI.
Val a dir que alguns camps de tarongers no haurien d´haver existit perquè són el resultat d´agressives i innecessàries transformacions de terres de secà -paradissos d´una altra classe- en regadiu, amb un alt cost mediambiental afegit. Afegit al que ja ha estat ocasionant una part del conreu del taronger durant anys, degut, sobretot, al sistema de fertilitzants i plaguicides usats. Ara, allà on la construcció avance sobre els tarongerars, se substituiran unes accions, de vegades negatives per al media ambient, per una desaparició irreversible d´aquest medi, soterrat davall del ciment.
Així ens fan les coses en aquest país nostre. Front a investigació i propostes agrícoles alternatives, front a una planificació i ordenació racional del territori, prèvia a tota transformció, els diners fàcils de la rejola, assolen de manera irreversible els nostres petits paradissos.

Carme Miquel
Levante-EMV. 11.04.2006
· Article publicat a Levante-EMV el 11.04.2006.
*