dimarts, 15 de novembre del 2005

A recollir llavors d’arbres

‘Els arbres de pinyol pel novembre s'enterren i pel maig surten al sol’

Com diu la dita, ara, a la tardor, és una de les bones èpoques per anar a recollir llavors dels arbres.
Algunes de les llavors que podem recollir a la tardor són els aglans d’alzina i de roure, llavors d’aladern, aranyoner, garrofer, també nous, pinyons i castanyes.
És una activitat que podem fer sols o acompanyats, en grup familiar o de colla d’amics, aprofitant les passejades pels carrers i jardins urbans o en les caminades
pels bosquets i arbredes que tenim a prop.
I si ens ve de gust, podem anar expressament a la muntanya i al bosc, disposats a fer una bona recollida.
També pot ésser una activitat promoguda i organitzada pels diversos grups i col·lectius, les associacions, esplais, casals, centres excursionistes, organitzacions ambientals, escoles, etc.
Un cop recollides les llavors les haurem de plantar, ho podem fer en un recipient reciclat, un pot de iogurt, una capsa de llet o ampolla de plàstic retallats, als quals els hi haurem fet uns foradets a la base.
Quan hagin nascut i crescut el mínim suficient, podrem anar a plantar els plançons en els indrets on tinguin un mínim de garanties per poder créixer. Si som un grup o les quantitats de plançons a plantar és significativa, podem demanar la col·laboració i l’ajuda de l’Ajuntament o de les administracions mediambientals.
Si estem atens a les noticies mediambientals podem veure que a molts llocs hi ha força grups i persones que fa temps que ho fan, però sempre seran pocs. Tal com es deia en un escrit anterior ‘Potser val la pena posar un granet de sorra’ i això ho pot fer tothom de manera fàcil i agradable.
*
· Potser val la pena posar un granet de sorra
· Calendari De Recol·lecció De Llavors
*

1 comentari:

josep ribas ha dit...

el proxim diumenge aniré a Predes a buscar llevors de roure (aglà) i accediré via Vilanova de Prades. per aquesta carretera poc abans de arrbar al poble de Prades i a peu de carretera, les conetes son plenes de llavors. Son de roure o d'alzina