dimarts, 3 d’abril del 2012

Herbes de muntanya i del pla

'Abril florit'
Onzè llibre de Celdoni Fonoll de versos
sobre la natura i el tercer de plantes


Abril florit [Herbes de muntanya i del pla], de Celdoni Fonoll, aplega poemes sobre més de cinquanta espècies de plantes dels Països Catalans i de fora. Aquest és el tercer llibre que l'autor dedica als versos de plantes, amb fotografies de totes les que hi apareixen, partitures i anotacions literàries i de botànica.
Celdoni Fonoll ja ha publicat onze llibres de versos sobre la natura, una obra insòlita i única en el camp de la poesia naturalística. En aquesta darrera obra, a més de les fotografies fetes sobretot per Josep M. Panareda, Isaac Fonoll i Lloll Bertran i les cinc partitures de cançons transcrites per Isaac Fonoll, hi ha un annex, referit a les plantes del llibre, amb cultura popular, literatura i notes botàniques, fet per l'autor. La primera part del llibre també conté un recull de poemes titulat Pomells, garlandes i rams, inspirat en les plantes del Parc Güell.
Com Celdoni Fonoll afirma a l'epíleg del llibre, el contacte amb la terra des de la infantesa deu haver influït decisivament en el fet que s'hagi dedicat a versificar la natura, una tasca per a la qual també hi han contribuït altres poetes com Jacint Verdaguer i Josep Maria de Segarra, i que ha donat lloc a versos com aquests, dedicats al lliri de maig: "Ara que l'abril declina/ versejo el lliri de maig,/ herba de les flors menudes/ i d'amples fulles llampants. / Medecina és i metzina,/ floreix al mes de les flors:/ en verdositat madura,/ campanetes de blancor." Així, des del seu primer llibre de versos naturalístics, Veus d'ocells, publicat el 2000, fins ara, el poeta ha versificat 580 espècies diferents d’animals i plantes: 212 ocells, 171 herbes, arbusts i lianes, 55 arbres, 50 bolets, 34 mamífers i 58 entre peixos, amfibis, rèptils, aràcnids, mol·luscs, crustacis i insectes.


Panical blau
(Eryngium bourgatii)

Panical de la muntanya,
panical del prat suau,
panical tot ple de punxes,
panical tenyit de blau.

Panical, flor de rondalla
d’aquell rei que té un fort mal
i per curar-li la cama
cerquen flor de panical.

Panical, flor virtuosa,
rara flor del panical,
guareix-nos, ai!, d’enyorança
quan l’amor fa estar malalt.

25.04.09

Abril florit [Herbes de muntanya i del pla]. Celdoni Fonoll.
Cossetània Edicions. Edició impresa. Versió electrònica.

Dos poemes del llibre "Abril florit" recitats al Matí de Catalunya Ràdio