dilluns, 24 de setembre del 2007

Quin temps farà?

Aviat farà uns 5 anys que vaig descobrir una magnífica pàgina de meteorologia.
La meva afició a la meteorologia em va portar, entre d'altres, a visitar fòrums dedicats a la meteorologia. Als fòrums, que vaig deixar de visitar aviat, hi vaig descobrir fanàtics meteoròlegs capaços de no dormir durant tota una nit o capaços de moure's centenars de quilòmetres per observar fenòmens. Fins i tot hi ha un servei estatal de "caça tempestes" que actualitza el mapa cada dia pels que volen observar fenòmens extrems. Autèntics experts desconeguts, coneixedors de cadascún dels fenòmens que otorga l'atmosfera, dedicaven llargs reportatges amb fotografies, radars, imatges derivades de radiosonatge... explicant fil per randa i com bojos el perquè d'aquella tempesta de no sé on, alguns perdíen dies sencers explicant la tempesta del seu poble.
Si alguna cosa profitosa em vaig endur va ser sens dubte el descobriment d'una magnífica pàgina; Wetterzentrale. !

Aquesta pàgina alemanya conté els diferents super-ordinadors que hi ha actualment (crec que en falten alguns) i que són els que bàsicament faciliten la feina als meteoròlegs (El magnífic Sr. Picó penjava directament les actualitzacions d'aquests super-ordinadors a través del seu espai del temps). Aquests super-ordinadors es basen en les diferents boies i sensors que hi ha ubicats al planeta per tal de poder modelar les tendències meteorològiques a diferents hores vista. Evidentment aquests ordinadors "s'equivoquen", això passa perquè l'atmòsfera és un sistema caòtic i encara que aquests ordinadors puguin fer mil·lions de càlculs en molt poc temps, són incapaços de fer les prediccions exàctes (és per això que els nostres meteoròlegs també s'equivoquen). Si s'és nou en lectura de mapes meteorològics es pot primer aprendre els conceptes bàsics a qualsevol pàgina relacionada, p. ex (PDF): Mapas meteorológicos

Un cop entreu a la wetterzentrale, podeu apretar 9-Tage GFS Weitere GFS Karten , que és un resum fet pel superordinador Japonès GFS que mostra a través de mapes baromètrics el temps dels pròxims 9 dies. Les dades més interessants que es poden llegir en aquests mapes són; Direcció i força del vent, Pressió i Aire en altura.

També es poden veure les diferents prediccions que dona cada ordinador (Sovint no coincideixen i és aquí quan el meteoròleg dubta) entrant a TOP KARTEN. Un cop allà observareu que a dalt de l'esquerra hi ha diferents paraules en majúscula; GFS, GEM, NOGAPS, JMA... això són els diferents ordinadors, cliqueu el que més us interessi (p. ex JMA) i llavors tindreu (malauradament en Alemany) tota informació meteorològica que desitjeu i a les hores vista que volgueu (Els numeros són les hores vista).

Si algú està interessat val més que tingui paciència al principi perquè pot ser complicat interpretar els mapes però amb el temps s'en aprèn. El que recomano jo és mirar-se el mapa i intentar predir el temps a Catalunya, si l'encertes és que ja ets un bon meteoròleg, si no l'encertes el millor és intentar esbrinar el perquè mirant bé el mapa i fixar-te en les condicions que hi havia el dia que vas fallar (direcció del vent, si hi havia aquell dia aire fred en altura, la pressió....). Tingueu en compte que no és una ciència exacte i és normal equivocar-se. També podeu comparar la vostra predicció amb la del Servei meteorològic de Catalunya.
És també molt interessant escoltar la predicció del pagès, amb la observació de molts anys i pel fet que depenen totalment dels fenòmens meteorològics, n'hi ha molts amb capacitats de predicció extraordinàries.

Us deixo unes quantes traduccions per si voleu veure els mapes:

500 hPa, Bodendruck --> Pressió i situació atmosfèrica a 500 hpa (Crec que són uns 5.000 m. d'altitud)

850 hPa, Temperatur --> Temperatura a 1.500 m. d'altitud.

Niederschlag --> Precipitació (pluja o neu).

Per cert, també podeu veure la situació meteorològica en forma de mapa que hi havia en un determinat any i dia (per exemple un dia d'una gran nevada o grans inundacions) des de la pàgina principal Wetterzentrale. , anant a TOP KARTEN i llavors "kartenarchiv", llavors trieu any i dia i us surtirà el mapa.

Si observeu el següent mapa per el pròxim dijous, hi haurà força aire fred en altura que sovint en aquests èpoques va associat a pluges. A més, el vent serà del nord i bufarà fort. Una mala notícia pels boletaires és que farà força fred (per no dir molt per l'època).