dissabte, 8 de setembre del 2007

Biodiesel contra selves tropicals



Vos demanem la vostra participació en aquesta campanya, gràcies:

Colòmbia: Destrucció de la selva tropical i assassinats per alimentar automòbils.

El Govern colombià s’està embarcant a l’expansió massiva de plantacions de palma oliera, de canya de sucre i d’altres monocultius per a produir agrocombustibles i altres productes, a costa de les selves tropicals, d’altres ecosistemes igualment biodiversos i de la població local. El monocultiu de canya de sucre s’està expandint a la Vall del Cauca, mentre centenars de milers d’hectàrees estan essent convertides en plantacions de palma oliera a la regió del Pacífic, a les planures orientals i en el Carib.

L’expansió de la palma d’oli està relacionada amb la destrucció a gran escala de boscos tropicals i amb greus violacions i abusos dels drets humans. ONGs internacionals a Colòmbia han documentat 113 assassinats a les conques dels rius Curvaradó i Jiguamiandó, departament del Chocó, a mans de paramilitars que treballen amb companyies palmicultories, perquè aquestes puguin usurpar terres que legalment pertanyen a les comunitat afro colombianes. Els grups paramilitars operen amb el suport de la Brigada 17 de l’exèrcit colombià.

Més de deu anys després d’una campanya de violència, de desplaçaments forçats i de massacres iniciada el 1996, les comunitats afro descendents i camperoles han decidit retornar a les seves terres. Però es trobaren que gran part del seu territori havia estat sembrat amb palma oliera sense el seu consentiment i a pesar d’estar en possessió dels títols legals. Fins ara, el Govern no ha fet res per a protegir les comunitats i el seu dret al territori.

L’expansió de monocultius per a la producció d’agrocombustibles, principalment per a biodiesel, està amenaçant les vides, terres i costums de les comunitats afro colombianes, indígenes i camperoles, no només en el Chocó, sinó també a Tumaco, Magdalena Medio, Vichada, Meta i les regions amazòniques. Els projectes d’agrocombustibles ja estan essent implementats als departaments de Cesar Atlàntico, Magdalena, Santander, Norte de Santander, Bolívar, Antioquia, Caquetá, Meta, Cundinamarca, Casnara, Nariño i Cauca. D’acord a l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per els Refugiats, 200.000 persones són desplaçades cada any a Colòmbia, completant els 4 milions al llarg dels darrers vint anys –la segona taxa de desplaçament més alta del món- amb expropiació de més de 6 milions d’hectàrees de terres. La majoria dels desplaçaments forçosos estan provocats per l’interès de les terres, que inclou la directiva per a l’expansió del monocultius i altres agro negocis.

D’acord amb un dels membres de CENSAT Agua Viva (Amigos de la Tierra-Colòmbia): “És la història silenciosa de la desaparició dels boscos per a convertir-se en plantacions. És la història de cultures ancestrals convertint-se en proletaris de la palma oliera. Aquestes veus clamen per detenir la destrucció proposada per aquells que defensen el biodiesel”

De acuerdo a uno de los miembros e CENSAT Agua Viva (Amigos de la Tierra Colombia): “Es la historia silenciosa de la desaparición de los bosques para convertirse en plantaciones. Es la historia de culturas ancestrales convirtiéndose en proletarios de la palma aceitera. Estas voces claman por detener la destrucción propuesta por aquellos que defienden el biodiesel”.

Els boscos tropicals del Chocó, que estan essent destruïts per l’expansió de la palma oliera, es troben entre els boscos més diversos del planeta. Són refugi d’entre 7.000 i 8.000 espècies, incloent-hi espècies endèmiques: 2.000 plantes i 100 aus.

Escriviu al Govern colombià i exigiu la protecció dels drets de les comunitats afro descendents i camperoles i dels pobles indígenes que estan essent afectats per les plantacions de monocultius a gran escala; la detenció de la desforestació i la imposició d’una moratòria a l’expansió futura de la palma oliera i al seu programa de biocombustibles, que ha provocat l’expansió dels monocultius; i la protecció dels drets sobre la terra, la sobirania alimentària i l’entorn biodivers del que depenen les comunitats.

Aquesta alerta de correus electrònics té el suport de la Comissió Intereclesial de Justícia i Pau a Colòmbia, una organització que ha estat acompanyant activament les comunitats locals a Curvaradó i Jiguamiandó.

Per a més informació: l’ edición d’agosto del Butlletí del WRM, Nr.121