dijous, 20 de setembre del 2007

La crisi de l'extinció s'accelera

Les extincions no són novetat, de fet sempre han succeït i fins i tot hi ha estudis que han demostrat que les extincions massives es presenten cada cert període de temps (L'estimació és d'una extinció massiva cada més o menys 50-60 mil·lions d'anys). Un cas significatiu d'extincions és la dels dinosaures tot i que no ha estat la més catastròfica, sí la més coneguda. El cas segurament més significatiu és el de l'extinció del Pèrmic-Triàsic, en que el 95% de les espècies marines van desapareixer juntament amb més del 65% de vertebrats del planeta, quedant només el 10% de les espècies que hi havia abans del període, evidentment el planeta va trigar mil·lions d'anys en recuperar la seva biodiversitat i amb el domini dels fongs, segurament gràcies a les seves brillants estructures resistents. La causa d'aquesta terrible desparició és encara una incognita; Asteroides? Grans volcans? Alliberació massiva de gasos hivernacle? Hidrats de metà emergents de l'oceà?...

Sembla que cada 50-60 mil·lions d'anys succeeix una extinció massiva, tot i no haver superat aquest intèrval d'anys anem pel camí d'una extinció massiva que està intimament lligada amb la presència i el desenvolupament de l'home a la Terra:

Precisament la UICN (Unió Mundial per la Naturalesa) va emetre un comunicat de premsa al respecte alertant de que ens estem aproximant a un nou període d'extincions massives.
Una de les accions encaminades per la UICN és la d'elaboració de les famoses Llistes Vermelles d'Espècies Amenaçades i precisament la d'aquest any és força dramàtica:

La crisis de l'extinció s'accelera: la Llista Vermella mostra que simis, coralls, voltors i dofins, estan en perill.

La Llista Vermella d'Espècies Amenaçades 2007 de la UICN™, la evaluació de plantes i animals de la Terra més ampliament acceptada en tot el món, sóna l'alarma en respecte a la crisis de l'extinció global

Gland, Suïssa, 12 de setembre de 2007, (UICN)- La vida sobre la terra està desapareixent ràpidament i continuarà fent-ho tret que s'encarin accions urgents, segons la Llista Vermella d'Espècies Amenaçades 2007 de la UICN.

Ja hi ha 41.415 espècies a la Llista Vermella de la UICN i ara són 16.306 les que estàn amenaçades d'extinció, comparat amb les 16.118 que ho estaven l'any passat. El numero total d'espècies extingides ha arribat a 785 i altres 65 només se les troba en captiveri o cultiu.

Un de cada quatre mamífers, una de cada vuit aus, un terç de tots els amfíbis i el 70% de les plantes que han estat avaluades a la Llista Vermella 2007 de la UICN estan en situació de risc.

Julia Marton-Lefèvre, directora General de UICN va afirmar: "La Llista Vermella de la UICN d'aquest any mostra que els valuosos esforços realitzats fins ara per protegir a les espècies no són suficients. El ritme de pèrdua de la biodiversitat està augmentant i necessitem actuar ja per a reduïr-lo de manera significativa i impedir aquesta crisis global de l'extinció. És possible fer-ho, però només mitjançant l'esforç concertat en tots els nivells de la societat".

La Llista Vermella de la UICN està àmpliament reconeguda com la evaluació més efectiva de l'estat actuat de les espècies en tot el món. Aquesta classifica les espècies d'acord al seu risc d'extinció i ressalta amb força la decadència que està patint la biodiversitat de la Terra i l'impacte que està tenint la humanitat sobre la vida de la Terra.

Amb tot, la Llista dóna els exemples més significatius d'espècies en perill:

Com a exemples, el del nostre parent més proper, el gorila occidental, que si em permeteu que ho digui, l'hi queda la sort de que no ha arribat a on ho hem fet nosaltres però que ha passat d'espècie en perill a la de perill crític (el màxim nivell d'amenaça actual), això després de constatar que la principal subespècie, el gorila occidental de les terres baixes (Gorrilla gorilla gorilla) ha acabat delmat pel comerç de la seva carn de mont i al virus de l'èbola. La seva població ha disminuït més d'un 60% en els últims 20-25 anys, i prop d'un terç de la població total que viu dintre les àrees protegides ha estat eliminada per el virus de l'èbola en els últims 15 anys.

L'orangutà de Sumatra (Pongo abelii) continua en la categoría d'espècie en perill crític i l'orangutà de Borneo (Pongo pygmaeus) en la d'espècie en perill. Ambdos estan amenaçats per la pèrdua de l'hàbitat deguda a la tala legal i il·legal dels boscos per donar pas a les plantacions de palmeres per a l'obtenció dels olis. A Borneo, l'àrea plantada amb aquesta espècie va passar de 2.000 a 27.000 km2 entre 1984 i 2003, deixant només 86.000 km2 d'hàbitat disponible per a l'espècie en tota la illa.

La primera inclusió dels coralls a la Llista Vermella de la UICN.

Per primera vegada s'han evaluat els coralls i s'els ha agregat a la Llista. Han entrat a aquesta 10 espècies de les Galápagos, amb dos d'elles a la categoria d'espècie en perill crític i una en la d'espècie vulnerable. El corall solitari de Wellington (Rhizopsammia wellingtoni) ha estat inclòs com espècie en perill crític (possiblement extingida). Les principals amenaçes per aquestes espècies provenen dels efectes d'El Niño i del canvi climàtic.

A més d'aquestes, la Llista ha inclòs 74 algues de les illes Galápagos. Deu estan a la categoria d'espècie en perill crític, de les quals sis es consideren com possiblement extingides. Les espècies d'aigues fredes estan amenaçades pel canvi climàtic i l'augment de temperatura del mar que caracteritzan a El niño. Les algues estan afectades indirectament per la pesca excessiva ja que aquesta elimina als predadors de la cadena tròfica, fent que augmentin els eriçons de mar i altres herbívors que les mengen.

El Dofí del riu Yangtzé inclòs com espècie en perill crític (possiblement extingida).

Recentment públicat per les notícies, el Dofí del riu Yangtzé, després de veure's sotmès a les grans obres i infraestructures del riu, a la pesca i contaminació del seu hàbitat es condiera possiblement extingit. Després d'intensa però inútil recerca del dofí del riu o baiji (Lipotes vexillifer) al novembre i desembre passats, s'els va incloure a la categoria d'espècie en perill crític (possiblement extingida). L'espècie no ha estat inclosa a la categoria més alta degut a que es necessita fer més rastrejos abans de classificar-lo com a extingida. Els científics xinesos estan investigant una possible troballa anunciada a finals d'agost de 2007.

El cocodril d'Índia i Nepal, el gavial (gavialis gangeticus), també es veu amenaçat per la degradació del seu hàbitat i ha passat de la categoria d'espècie en perill a la d'espècie en perill crític). La seva població ha disminuït en un 58%, passant de 436 adults reproductors al 1997 a només 182 al 2006. Les represes, els projectes d'irrigació, l'extracció de sorra i els dics han ocupat gran part del seu hàbitat reduïnt-lo a un 2% del que era anteriorment.

La crisis dels voltons

Aquest any el nombre total d'espècies d'aus a la Llista Vermella de la UICN és de 9.956 amb 1.217 d'elles classificades com espècies amenaçades. Els voltors han disminuït a Àfrica i Àsia, amb cinc espècies reclassificades a la Llista. A l'Àsia, el voltor de cap vermell (Sarcogyps calvus) va passar d'estar a la categoria d'espècie gairebé amenaçada a la d'espècie en perill crític, en tant que el voltor egipci (Neophron percnopterus) va passar de la categoria de preocupació menor a la de en perill. La ràpida disminució d'aquesta aus durant els últims anys es deu a l'ús del medicament anomenat diclofenac en el tractament dels ramats.

A l'Àfrica s'han reclassificat tres espècies de voltors, voltor de cap blanc (Trigonoceps occipitalis), que ha passat de la categoria de preocupació menor a la de vulnerable, i el voltors noms castellans dels quals són "Buitre de manto blanco" (Gyps africanus) i "Buitre moteado" (Gyps rueppellii), que ha passat de la categoria d'espècie de preocupació menor a la de gairebé amenaçada. La declinació d'aquestes aus es deu a la falta d'aliment com a conseqüència de la disminució de mamífers silvestres, pèrdua d'hàbitat i els xocs amb cables elèctrics. També s'els ha enverinat per combatre altres predadors de ramat com són les hienes o altres felins.

A Catalunya els voltors també estaven amenaçats per la qual cosa es va engegar un programa de introduccions de voltors que va respondre satisfactòriament. Actualment però, existeix una problemàtica, la població de voltors és força elevada i el menjar disponible baix degut a les normatives ambientals que prohibeixen als ramaders i pagesos de deixar restes d'animals a l'aire lliure. Els voltors passen gana i ja és molt comú sentir a parlar de pagesos i ramaders que han vist voltors atacant a bestiar viu, o si més no, intimidant, cosa que fins fa poc no es creia donat el caràcter carronyaire d'aquesta aus.

Els rèptils d'Amèrica del Nord entren a la Llista Vermella de la UICN.

S'han inclòs 723 espècies de rèptils a la Llista, elevant el total a 738 rèptils d'aquesta regió. D'aquests, 90 espècies estan amenaçades d'extinció. Dues tortugues d'aigua dolça de Mèxic, la "tortuga escurridiza de Cuatro Ciénagas" (Trachemys taylori) i la "tortuga escurridiza pintada" (Trachemys ornata), estan a les categories d'espècie en perill i espècie vulnerable, respectivament. Ambdos espècies estan amenaçades per pèrdua d'hàbitat. També s'han inclos a la Llista la víbora de cascabell de la Illa de Sta. Catalina a Mèxic (Crotalus catalinensis) a la categoria d'espècie en perill crític, com a conseqüència de la persecució a que la sotmeten els recolectors ilegals (Cal tenir en compte que el 3er tràfic més important del món és el d'animals).

Plantes en perill

Ara hi ha 12.043 plantes a la Llista Vermella de la UICN, de les qual 8.447 estan considerades com espècies amenaçades. La "begonia de tallo lanoso" (Begonia eiromischa) és la única espècie que ha estat declarada extingida aquest any. D'aquesta planta s'en coneix només per les recoleccions fetes al 1886 i 1898 a la illa de Penang. La intesa recerca feta en boscos propers no ha permès trobar cap exemplar en els últims 100 anys.

S'ha incorporat a la Llista l'albercoquer silvestre (Armeniaca vulgaris) de l'Àsia Central, classificat com espècie en perill. Aquesta espècie és l'ancestre directe de plantes que són àmpliament cultivades a tot el món, però la seva població disminueix com a conseqüència de la pèrdua de l'hàbitat deguda al desenvolupament turístic i a la seva mala explotació per a la fusta, com aliment i per a extreure material genètic.

El "cardenal de Banggai" (Agrairé nom comú en català), fortament explotat degut al comerç per els aquaris

La pesca excessiva segueix fent pressió sobre moltes espècies de peixos com també ho fa el comerç per els aquaris. El "cardenal de Banggai" (Pterapogon kauderni) és molt apreciat en aquest comerç i ha estat incorporat a la Llista a la categoria d'espècie en perill. Aquest peix, que només es troba a l'Arxipèlag de Banggai, a l'Indonèsia, ha estat fortament explotat, amb prop de 900.000 individus capturats cada any. Els conservacionistes demanen que es crïi en captivitat per al comerç destinat als aquaris i permetre que les poblacions silvestres es recuperin.

Aquests són només uns exemples que desmotren el ritme de pèrdua de biodiversitat a tot el món. La desaparició d'espècies té una repercusió directe sobre la vida de les persones. Per exemple, la disminució de les espècies d'aigua dolça priva a les comunitats pobres no només de la seva única font important d'aliment sinó també dels seus medis de subsistència.

La pèrdua de les espècies és la nostra pèrdua.

En alguns casos les accions de conservació estan detenint la pèrdua de biodiversitat, però encara hi ha moltes espècies que necessiten més atenció. Aquest any, només una espècia ha passat a una categoria d'amenaça més baixa. Es tracta del periquito de Maurici (Psittacula eques), que era un dels lloros més rars del món fa 15 anys i que va passar de la categoria d'espècie en perill crític a la de en perill. La millora es deu als esforços de conservació, que inclouen estreta vigilància dels seus hàbitats on nidifica i una alimentació complementària, combinades amb un programa de cria en captivitat i alliberament d'exemplars.

Holly Dublin, Presidenta de la Comissió de Supervivència d'Espècies de la UICN va afirmar: "Les xarxes de conservació dedicades a combatre la crisis de la extinció treballen de manera efectiva. Però es necessita molta més ajuda i recolzament, ja que els ambientalistes no poden fer-ho sols. El desafiament de la crisis de l'extinció també necessita l'atenció i la acció del públic en general, del sector privat i dels responsables de les polítiques a fi d'assegurar que la biodiversitat continuï intacta per a les properes generacions".


Com a dades interessants, Perill crític és la amenaça màxima que pot rebre una espècie, la següent catalogació és la d'extingida o possiblament extingida. Hi ha unes superfícies, nº d'individus i altres paràmetres que es tenen en compte a l'hora de donar aquesta catalogació.

Podeu, per si és del vostre interès, deixar donacions a la entitat UICN per combatre la crisis de l'extinció:
http://www.iucn.org/themes/ssc/donation/donation_page.htm

Font: La crisis de l'extinció s'accelera. Web de la IUCN.

3 comentaris:

Des del Raval d'Elx ha dit...

Per a un empresari, quants diners val una espècie extingida? Crec que ens imaginem la resposta d'ell: Espècie què???

Enhorabona pel bloc i aquest magnífic post.

Una forta abraçada.

Anònim ha dit...

Hola!
Hem enllaçat el teu bloc al repàs setmanal que des de Canal Solidari fem de la blogosfera.

Salutacions!

ErrareHumanumEst ha dit...

Moltes gràcies des del raval d'elx pel comentari. Segurament l'empresari no entén ni coneix el valor de les espècies. Desgraciadament per molts, el funcionament de la terra és ciclic, qualsevol variació de qualsevol component del cicle altera la resta. Fins ara hem anat passant però cada vegada hi ha més alteracions que comprometen fins i tot a l'empresari més avariciós. Tard o d'hora per l'empresari serà important que desaparegui una espècie.
Salut!

Gràcies canal solidari,
Per a nosaltres és una satisfacció que existeixi un canal d'aquestes característiques i que a més enllaçi amb nosaltres.